Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival experimentálního umění Pohyb-Zvuk-Prostor připomene odkaz Burroughse

Festival experimentálního umění Pohyb-Zvuk-Prostor připomene odkaz Burroughse

10.11.2014 00:00 Atd.

Festival Pohyb – Zvuk – Prostor, který pořádá Galerie výtvarného umění v Ostravě a Bludný kámen ve spolupráci s PLATO - platformou (pro současné umění) Ostrava, se uskuteční v sobotu 15. listopadu v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Festival prezentuje tvorbu předních tuzemských i zahraničních představitelů experimentální hudby, videa a divadla. Letošní ročník je u příležitosti 100. výročí narození věnován Williamu S. Burroughsovi.

Zvětšit obrázek

Vícki Bennett tvořící pod pseudonymem People Like Us.
Foto: Pořadatelé

Mezi „hvězdy“ festivalu podle organizátora Martina Klimeše patří Vicki Bennett tvořící pod hlavičkou People Like Us. „Umělkyně je považována za jednu z průkopnic stále expandující oblasti samplingu, manipulace materiálu jiných autorů a střihu nalezených filmových a zvukových záznamů. Byla také první, které byl poskytnut neomezený přístup do celého archívu BBC, její díla byla vystavena mimo jiné v Tate Modern, Barbican Centru a Centro de Cultura Digital,“ říká Klimeš. V PLATO uvede své představení Consequences.

Speciálně pro letošní patnáctý ročník festivalu vznikly dvě skladby The Acid Lands a Machine Strategy, které budou uvedeny ve světové premiéře. Za půlhodinovou kompozicí The Acid Lands inspirovanou knihou Západní země, stojí sedmičlenný soubor Opening Performance Orchestra, který si ke spolupráci přizval Pavla Zajíčka, jednu z nejdůležitějších postav českého undergroundu, který stál u zrodu legendární skupiny DG 307.

Zvukovou performanci Machine Strategy inspirovanou halucinačními vizemi z Burroughsovy knihy Nova Express vytvořil umělec a vedoucí Ateliéru multimédií na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně Slávo Krekovič. Ostravané budou mít dále vzácnou příležitost vidět přední český divadelní soubor zaměřený na experimentální tvorbu Handa Gote s představením Mission. „Handa Gote se zabývá experimenty s dramaturgií, začleňováním nedivadelních prvků do své práce a vývojem vlastního pojetí post-dramatického a post-spektakulárního divadla,“ doplňuje Petr Ferenc, dramaturg festivalu.

PLATO se k organizačnímu týmu festivalu připojuje letos poprvé a především zpřístupňuje prostory, ve kterých se bude festival odehrávat. Oproti předešlým ročníkům je festival pro své návštěvníky zdarma.

Festival je součástí doprovodného programu PLATO, cyklu Odložená paleta, zaměřujícího se na rozšířené pole výtvarného umění v kontextu nových médií, literatury, filmu, hudby, tance a divadla.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.