Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo loutek Ostrava uvede inscenaci Štědrý den malého Jakuba

Divadlo loutek Ostrava uvede inscenaci Štědrý den malého Jakuba

2.12.2014 00:00 Divadlo

Divadlo loutek Ostrava uvede v pátek již třetí premiéru tohoto roku, kterou bude vánoční inscenace pro celou rodinu s názvem Štědrý den malého Jakuba. Režíroval ji umělecký šéf divadla Václav Klemens. Premiéra se bude konat v 17 hodin na hlavní scéně Divadla loutek.

Zvětšit obrázek

Ze zkoušky inscenace Štědrý den malého Jakuba.
Foto: Roman Polášek

Pro čas adventní a vánoční připravilo Divadlo loutek inscenaci podle Malé vánoční povídky Ludvíka Aškenazyho. Inscenace chce vzdát hold něžné poetice tohoto autora a podnítit v divácích „tajemné kouzlo vánoc“. Vypráví, jak jde malý Jakub na Štědrý den s tatínkem koupit vánoční stromeček, ale cestou se mu ztratí. Osamocen v samém srdci Prahy pak prožije neuvěřitelná dobrodružství. Každé z nich má jiskřivý punc svátečního dne, v němž se dějí zázraky.

Ludvík Aškenazy, známý především milostným dobrodružným Putováním za švestkovou vůní nebo líbeznými Dětskými etudami, byl český spisovatel, reportér a rozhlasový pracovník. Polovinu života prožil v emigraci. Pocházel z česko-židovské rodiny v Českém Těšíně, což velmi významně ovlivnilo jeho tvorbu.

„Zažijete atmosféru, v níž se vše všední na pár okamžiku mění v mimořádné a jímavé, uslyšíte několik písní, bez nichž si Vánoce skoro nelze představit, a prostřednictvím herců zažijete příběh, jenž se vepsal do moderních dějin české literatury,“ láká na novou vánoční inscenaci její režisér Václav Klemens.

Scénu a loutky navrhl Michal Hejmovský, kostýmy Eva Kotková, o hudební aranžmá a nastudování se postaral Vlastimil Ondruška a dramaturgyní inscenace je Jana Pithartová. Na jevišti se představí šest herců Divadla loutek – Lukáš Červenka, Ivan Feller, Jiří Krupica, Martin Legerski, Ivo Marták a Aleš Petrič.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.