Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nohavica chce otevřít na Dole Hlubina klub. Bude tam koncertovat čtyřikrát měsíčně

Nohavica chce otevřít na Dole Hlubina klub. Bude tam koncertovat čtyřikrát měsíčně

12.12.2014 18:41 Hudba

Překvapivou informaci zveřejnil ostravský písničkář Jaromír Nohavica. V jedné z budov v areálu bývalého Dolu Hlubina chce příští rok v létě začít provozovat nový hudební a divadelní klub. V současné době se budova rekonstruuje a první koncert by se zde měl konat v červnu. Malý klub s kavárnou bude sloužit pro koncerty písničkářů a kapel, komorní divadelní představení a kromě toho v něm jeho provozovatel bude sám koncertovat – podle svých slov zhruba čtyřikrát měsíčně.

Zvětšit obrázek

Jaromír Nohavica během koncertu v Evangelickém kostele v Ostravě.
Foto: Ivan Korč

„Třicet let jezdím po republice a po světě, a tak je možná čas, aby lidé začali jezdit za mnou,“ vysvětluje Nohavica důvody, proč se rozhodl rozšířit své bohaté aktivity. Na podobě budoucího klubu se podílí významný architekt Josef Pleskot, který je podepsán prakticky pod všemi podstatnými změnami, které v Dolní oblasti Vítkovice a na sousedním Dole Hlubina probíhají.

Písničkář bude nejenom provozovatelem klubu, který vznikne v budově bývalých hornických koupelen, ale samozřejmě i jeho dramaturgem. Podnik se bude jmenovat Heligonka. „Chtěl bych, aby klub zpestřil kulturní nabídku v Ostravě. Nebude to nic velkého, bude to takový opravdu komorní prostor s maximální kapacitou 120 míst. Takže nepůjde o nic velkolepého, na čem by se daly vydělávat milióny,“ usmívá se Jaromír Nohavica, který si chce od sdružení Dolní oblast Vítkovice, jež areál provozuje, prostory bývalé hornické koupelny pronajmout a provozovat vlastním jménem.

Informace o tom, jak bude vypadat dramaturgie klubu, považuje Nohavica za velmi předčasné. „Opravdu nechci lidem nic bulíkovat, bylo by to ode mne neseriózní. Teď to rekonstruujeme, na jaře se budou vybavovat interiéry a v červnu na moje narozeniny to slavnostně otevřu. Během prázdnin to necháme, jak se říká, uklepat a vychytáme chyby – a od září by zde už měl být pravidelný program. Jaký bude, to zatím nedokážu říct,“ tvrdí.

Nakonec se ale přece jen naznačuje, jak by program mohl alespoň v hrubých obrysech vypadat. „Myslím, že mohu prozradit, že klub by měl nabídnout to, co baví mne a mé přátele a co si myslím, že by mohlo bavit i všechny naše spřízněné duše. Takže program bude tvořit hudba, a nejenom ta folková, ale také divadelní představení nebo kabaret,“ říká Jaromír Nohavica.

Sám chce v klubu vystupovat asi čtyřikrát měsíčně. „Mělo by to být pokaždé s různým programem, takže jeden večer budu hrát písně a šansony, další večer bude s písněmi Karla Kryla, potom přijdou na řadu písně Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy anebo můžu udělat večer s dětskými písněmi… A pak třeba uděláme večer, který bych nazval pracovně Ostravský šraml a vystoupím tam s malou kapelou, třeba s heligonkou, klarinetem a akordeonem,“ řekl Nohavica.

Budova bývalých hornických koupelen není jedinou stavbou v areálu Dolu Hlubina, která se už několik let rekonstruuje. Podle již dříve zveřejněných informací by do některých budov tohoto areálu mohl být rozšířen mimo jiné program příštího ročníku festivalu Colours of Ostrava. Na informace o tom, zda bude během festivalu otevřen i Nohavicův podnik a zda v něm po dobu Colours bude nějaký program, nebo pouze kavárna, si ale budou muset lidé ještě nějakou dobu počkat.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.