Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj odkrývá esa. Přijedou Královská liverpoolská filharmonie i Adam Plachetka

Janáčkův máj odkrývá esa. Přijedou Královská liverpoolská filharmonie i Adam Plachetka

5.1.2015 06:01 Hudba

Nejstarší nepřetržitě fungující symfonický orchestr Velké Británie, Královská liverpoolská filharmonie, bude jednou z ozdob jubilejního 40. ročníku hudebního festivalu Janáčkův máj, který začne 24. května v Ostravě. Program byl zveřejněn v pondělí ráno. Festival dále kromě nejlepších tuzemských orchestrů nabídne také setkání se skvělými klavíristy Paulem Lewisem, Rafalem Blechaczem, Jonasem Vitaudem či Karlem Košárkem, recitál houslisty Ivana Ženatého i pěvecký večer s Adamem Plachetkou. Přijede i Soňa Červená.

Zvětšit obrázek

Na 40. ročníku Janáčkova máje zazpívá i Adam Plachetka.
Foto: Petr Kurečka

Festival se letos kromě Ostravy uskuteční také v dalších sedmi městech a obcích Moravskoslezského kraje. „Vedle Janáčkovy filharmonie Ostrava, která se svým šéfdirigentem Heiko Mathiasem Förstrem festival zahájí, se představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Filharmonie Bohuslava Martinů, Moravská filharmonie Olomouc, Liverpoolská královská filharmonie a Česká filharmonie, která na závěrečném festivalovém koncertu odehraje pod taktovkou svého uměleckého šéfa Jiřího Bělohlávka Mahlerovu 3. symfonii,“ sdělil deníku Ostravan.cz ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Bohatá bude rovněž letošní nabídka komorních orchestrů. „Z Holandska přijede Amsterdam Sinfonietta, z Polska Wroclaw Baroque Ensemble, z českých souborů to bude Janáčkův komorní orchestr, Collegium Musicum Brno a Camerata Zlín,“ dodal Javůrek.

Impozantní podle něj bude letošní přehlídka klavíristů: přijedou Paul Lewis, Rafal Blechacz, Jonas Vitaud či Karel Košárek. Vedle jazzového tria Josefa Vejvody vystoupí i mezinárodní jazzová formace legendárního českého kontrabasisty Františka Uhlíře.

Zajímavostí letošního festivalu bude koncert Brněnských violoncellistů se sopranistkou Marií Fajtovou s velice originálním programem, a především pak projekt Den slezských varhan, v němž se v Ostravě, Hlučíně a Ludgeřovicích postupně představí Trio barokní hudby, Petr Rajnoha, Petr Čech a Pavel Rybka. „Zasvěceným průvodcem koncerty bude Jaroslav Tůma,“ řekl Javůrek.

Neméně zajímavým bude hudebně – dramatický večer s legendární operní pěvkyní Soňou Červenou.

„V sólových recitálech se představí violoncellista Jiří Bárta a houslista Ivan Ženatý, k vrcholům Janáčkova máje 2015 bude jistě patřit i pěvecký večer Adama Plachetky s áriemi světových operních tvůrců,“ doplnil ředitel festivalu.

Každý z festivalových koncertů je profilován jako samostatný a programově vyhraněný večer – například kompletní provedení suit pro sólové violoncello J. S. Bacha, skladby pro soubor violoncell, večer melodramů, symfonický jazzový koncert a podobně.

Podrobný rozpis a místa koncertů včetně seznamu skladeb, které na nich zazní, je zveřejněn na webových stránkách festivalu www.janackuvmaj.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.