Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Napište divadelní recenzi. Tu nejlepší otiskne Ostravan a autor získá předplatné do NDM

Napište divadelní recenzi. Tu nejlepší otiskne Ostravan a autor získá předplatné do NDM

28.1.2015 21:01 Divadlo

Roční předplatné do Národního divadla moravskoslezského získá autor vítězné recenze přihlášené do soutěže o Cenu Josefa Krasoslava Chmelenského, kterou ve spolupráci s tímto divadlem vyhlásil Aterliér pro děti a mládež. Diváci mohou své recenze a eseje posílat až do 28. února. Soutěží se ve dvou kategoriích (studenti a dospělí) a vítězné práce budou navíc publikovány v kulturním deníku Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Divadlo Antonína Dvořáka v centru Ostravy.
Foto: Archiv Národního divadla moravskoslezského

Soutěž dostala název podle jednoho z prvních českých divadelních kritiků. Po jeho vzoru se může pustit do psaní každý divadelní nadšenec, nesmí jít ale o profesionální žurnalisty, kteří jsou ze soutěže vyloučeni.

„Soutěž je určena všem studentům středních škol, ale také dospělým divákům,“ tvrdí divadelní lektorka NDM Tereza Strmisková. „Smyslem soutěže je podnítit a rozvinout zájem studentů středních škol o divadlo a jeho kritickou reflexi,“ dodává.

Soutěžní práce bude hodnotit odborná porota ve složení: Dagmar Radová (dramaturgyně činohry NDM), Marek Pivovar (dramaturg činohry NDM) a Jana Cindlerová (teatroložka a vysokoškolská pedagožka).

Slavnostní vyhodnocení soutěže proběhne u příležitosti zahájení prodeje předplatného na sezónu 2015/2016. Hlavní cenou ve „studentské kategorii“ (určené studentům středních škol) i v kategorii „dospělého diváka“ (určené všem neprofesionálním recenzentům a milovníkům divadla) bude sezónní předplatné do Národního divadla moravskoslezského. Autoři, kteří se zúčastní na druhém a třetím místě, obdrží volné vstupenky na jednotlivá představení.

V rámci vyhlášení vítězů soutěže budou mít všichni účastníci možnost potkat se a diskutovat s porotci. Jako bonus pro ně bude připraven i workshop teatroložky Jany Cindlerové.

Vítězné práce budou ihned po vyhlášení výsledků uveřejněny v internetovém deníku pro kulturu a umění Ostravan.cz.

Bližší informace a pravidla soutěže naleznete ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.