Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Světový muzikál Sunset Boulevard bude mít v Ostravě českou premiéru

Světový muzikál Sunset Boulevard bude mít v Ostravě českou premiéru

13.2.2015 00:00 Divadlo

Velkolepý muzikál Sunset Boulevard s nádernou hudbou Andrewa Lloyd Webera uvede v české premiéře Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Dramatický příběh s prvky hořké komedie v Ostravě režíruje Gabriela Petráková a mělo by jít o tuzemskou muzikálovou událost sezóny.

Zvětšit obrázek

Tomáš Savka (Joe Gillis) a Hana Fialová (Norma) pózují na fotografii k premiéře.
Foto: Roman Černý

„O uvedení Sunset Boulevard již v minulosti usilovalo několik domácích divadel. Česká premiéra muzikálu však zazní právě v Ostravě! Národní divadlo moravskoslezské se tak stane první a jedinou českou scénou, která bude mít na repertoáru hned tři tituly Andrewa Lloyda Webbera současně, přičemž Sunset Boulevard patří k vůbec nejlepším titulům nekorunovaného krále britského muzikálu,“ uvedla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Od minulé sezóny totiž ostravské divadlo uvádí Weberův muzikál Evita a ještě déle se může ostravské publikum těšit z Weberova prvního muzikálu Josef a jeho úžasný pestroberevný plášť

Muzikál vznikl podle původní filmové předlohy režiséra Billyho Wildera, která demaskovala „velký svět“ hollywoodského filmu tak mistrně a sžíravě, jak to nikdo nikdy předtím nedokázal. Právě zcela jedinečný scénář inspiroval v roce 1993 skladatele Andrewa Lloyda Webbera k napsání jednoho ze svých nejlepších muzikálů.

„Norma Desmond, kdysi velká hvězda němých filmů, touží po slavném návratu. Její gloriola pohasla s nástupem mluvených filmů, myšlenky zatemnil strach ze zapomnění. Jedinou nadějí je Joe, mladý hollywoodský scenárista, jehož kariéra se ale za dramatických okolností právě řítí ke dnu,“ přibližuje dramaturg a šéf souboru opereta/muzikál Patrick Fridrichovský a dodává: „Role Normy Desmond patří k hereckým snům, které se mohou splnit snad jen jednou za život.“

V Ostravě se v hlavní roli objeví domácí hvězda souboru Hana Fialová, která je čerstvě nominovaná na Cenu Thálie. A kdo je pro ni Norma Desmond? „Třeba ještě jednou či dvakrát změním názor. Ale určitě je oběť svého povolání, toho, jak to v showbyznysu chodí. Má v sobě dětinskost a naivitu raněné bytosti. Uvnitř se skrývá jádro silné, možná až egocentrické ženy. Krásná role, to snad ani nemusím dodávat.“ V alternaci se ostravským divákům představí také známá slovenská herečka Katarína Hasprová (přečtěte si rozhovor k chystané premiéře). Ve druhé hlavní roli Joe Gillise budou alternovat Tomáš Savka a Roman Harok.

Česká premiéra muzikálu Sunset Boulevard se koná 19. února v 18.30 hodin, druhá premiéra 21. února v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.