Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Letošní Majáles se bude konat pod heslem Ostrava rube

Letošní Majáles se bude konat pod heslem Ostrava rube

6.3.2015 00:00 Hudba

Osm hudebních scén věnovaných různým žánrům přinese v Ostavě letošní hlavní program studentského svátku Majáles, který se bude konat 29. dubna opět v Dolní oblasti Vítkovic. Letošní 21. ročník festivalu se bude konat pod heslem Ostrava rube a v průběhu celého dubna mu bude předcházet doprovodný program s koncerty, kulturními akcemi i sportovními aktivitami. Stavovská unie studentů již spustila online předprodej vstupenek na hlavní program za lidovou cenu 90 korun.

Zvětšit obrázek

Majáles je jednou z nejnavštěvovanějších akcí v Dolní oblasti Vítkovic.
Foto: Matyáš Theuer

„Majáles Ostrava je především hudební akcí pro studenty i širokou veřejnost. Návštěvníci si budou moci vybrat podle svého gusta mezi hip hop scénou, electro scénou, hlavní stage, studentskou scénou a dalšími,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

Na Majálesu návštěvníci uvidí známé skupiny jako ATMO Music, Portless, vystoupí také DJ Witch & LA4, MAAT, zpěvák Marek Ztracený, No Distance Paradise a mnoho dalších kapel, které teprve budou oznámeny.

„Letošní hudební scéna bude plná známých jmen a interpretů, kteří přijeli ze všech koutů republiky a taky ze zahraničí,“ uvádí Gabriela Kožušníková, hlavní dramaturgyně koncertního programu „Ale mimo hvězdná jména u nás vystoupí také kvalitní hudební interpreti z prostředí undergroundu,“ dodává.

Oficiální zahájení majálesového měsíce je plánováno na 1. dubna, kdy na Masarykově náměstí proběhne akce nazvaná Warm Up a během večera se uskuteční také finále soutěže studentských kapel University Band Contest. Vítěz si potom zahraje i v hlavním programu.

V průběhu měsíce dubna budou pro návštěvníky Majálesu a širokou veřejnost připraveny i další kulturní, sportovní a společenské akce: Tour de Pub (8. dubna), Turnaj v deskových hrách (9. dubna), Skate závody (15. dubna), Literární noc (17. dubna), kterou zastřeší časopis a webmagazín Underground (undg.cz), Rock’n’Majáles (22. dubna) a Hudební Jam (24. dubna).

Konečnou akcí doprovodného programu bude tradiční průvod masek, který projde centrem Ostravy a vyvrcholí soutěží o nejlepší masku.

Součástí Majálesu bude mimo jiné studentská stage, na které dostanou prostor čistě studentské kapely, které nemají příliš možností pro prosazení se na české scéně. Scény budou doplněny Chill out zónou, která nabídne také zábavu nehudebního charakteru. „Návštěvníci se mohou projít studentským městečkem, ve kterém se budou prezentovat studentské organizace. Novinkou tohoto roku bude univerzitní městečko, na kterém se představí fakulty obou ostravských univerzit – Vysoké školy báňské i Ostravské univerzity. Zbrusu nová UNDG zóna se postará o dávku kultury a zábavy navíc, nabídne totiž mimo jiné i regionální kolo Slam Poetry,“ dodali pořadatelé.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.