Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival v ulicích se vrací do ulic a hlavní scéna bude letos na Černé louce

Festival v ulicích se vrací do ulic a hlavní scéna bude letos na Černé louce

30.4.2015 09:06 Atd.

Festival v ulicích, který každoročně rozšiřuje program nejlepšího tuzemského festivalu Colours of Ostrava, se letos uskuteční v areálu výstaviště Černá louka, na Masarykově náměstí i na sousedním Jiráskově náměstí. Festival zaplní také mnoho ulic mezi těmito třemi centry dění. Jednou z velkých letošních novinek budou scény ve dvou ostravských kostelech, kde se odehrají koncerty na pomezí meditativní, experimentální i vážné hudby. Loni se Festival v ulicích konal v oblasti Nové Karoliny a Trojhalí, s těmito lokalitami ale pro letošní rok organizátoři už nepočítají.

Zvětšit obrázek

Soubor Amanitas přijede s představením Alenka.
Foto: Amanitas

Festival v ulicích se i letos uskuteční v průběhu dvou dnů před Colours Ostrava, tedy v úterý a ve středu od 14. do 15. července.  Program se stále ještě rodí, už nyní je ale jasné, že hlavní hudební scéna se bude nacházet na výstavišti Černá louka, další menší ozvučená pódia pak budou i v samotném centru. Na své si přijdou nejenom milovníci hudby.

Chystaný program na Černé louce, kde se bude Festival v ulicích konat poprvé, mnoha pamětníkům určitě připomene minulost festivalu Colours of Ostrava, který se před přestěhováním do Dolní oblasti Vítkovice odehrával právě na výstavišti. „Na hlavní scéně na Černé louce bude hrát spousta kapel, které se o několik dní později objeví na oblíbené Drive Stage na Colours of Ostrava. Budou to kapely z celého světa, které jsme v Ostravě ještě neviděli a určitě zase dlouho neuvidíme,“ prozradila deníku Ostravan.cz ředitelka festivalu Petra Hradilová. Na Černé louce i na menších scénách v samotném centru vystoupí i řada tuzemských kapel všech žánrů od alternativní hudby až po pop. „Konkrétní jména zveřejníme později, ale můžu slíbit, že program bude mezinárodní a bude sestaven tak, aby si v něm každá generace něco našla,“ řekla.

Ohňová show i hudební náměstíčko

Velká část Festivalu v ulicích se bude konat na centrálním Masarykově náměstí, kde bude kromě koncertů připravena řada atrakcí, z nichž určitě zaujme například strhující divadelní představení Alenka, se kterým přijede soubor Amanitas. „Je to vizuálně velmi zajímavé představení na motivy Alenky v říši divů, jehož součástí bude i ohňová show. Myslím, že diváci budou uchváceni,“ řekla Hradilová.

Na Masarykově náměstí se objeví také stage Hitradia Orion, která bude zaměřená na mladé publikum, a bude se tam nacházet i tradiční stan Tanec pro život, kde budou moci lidé vytancovat peníze na charitativní účely.

Oblíbená „hudební ulička“, která je součástí festivalu už od jeho počátku, se bude letos nacházet na Jiráskově náměstí. Vlastně nepůjde ani tak o hudební uličku, ale o hudební náměstíčko, kde se bude i koncertovat a kde budou probíhat hudební workshopy.

Kromě náměstí se bude dění odehrávat i v několika ulicích. Hradilová například prozradila, že na ulici 28. října mezi Masarykovým náměstím a hotelem Imperial vznikne japonská zóna, kde si lidé budou moci seznámit s japonskou kulturou, hudbou, divadlem i bojovým uměním. A to není všechno. „Věříme, že vyjde počasí a na ulici 28. října mezi Masarykovým náměstím a hotelem Imperial vznikne zóna stolních her,“ dodala Hradilová.

Kostely, kouzelníci i příběh v obrazech

Na Festival v ulicích si letos určitě najdou cestu i lidé, kteří touží po klidu a rozjímání. Součástí budou totiž dvě koncertní scény v sakrálních prostorách, a to v Evangelickém kostele na Českobratrské ulici a v kostele na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. V obou kostelech se uskuteční několik koncertů na pomezí alternativní, meditativní i vážné hudby. Půjde zároveň o jedinou část festivalu, která bude zpoplatněna, i když vstupné bude jen symbolické a bude v plné výši věnováno na charitu.

Pořadatelé také plánují, že celý týden, který vyvrcholí festivalem Colours of Ostrava, zahájí v pondělí 13. července bohoslužba za oba festivaly. „Je to v jednání, snažíme se o to,“ potvrdila Hradilová.

Další novinkou Festivalu v ulicích bude přítomnost kouzelníků. „Po areálu se nám budou pohybovat tři velmi známí čeští kouzelníci, kteří budou oslovovat návštěvníky a budou jim předvádět umění mikromagie,“ řekla ředitelka festivalu

A nakonec prozradila ještě jednu novinku –  ostravští divadelníci pro Festival v ulicích připravují sérii skečů, které se budou odehrávat v několika částech města. „Půjde o příběh rozložený do čtyř obrazů. Divadelní skeče, které budou počítat s využitím komparsu. Bude to taková interaktivní záležitost, něco takového tady ještě nebylo. Nechte se překvapit.“

Na Karolině letos program nebude

Pro letošní ročník pořadatelé vůbec nepočítají s tím, že by využili prostory na Nové Karolině, ať už v Trojhalí nebo v sousedícím nákupním centru. Důvodů, proč Festival v ulicích loni vymizel v ulic a konal se na Nové Karolině, bylo více a vlastně to byla svým způsobem nutnost.

„Prvním důvodem bylo to, že jsme byli loni informováni o tom, že se bude rekonstruovat ulice 28. října, takže festival nebude moci probíhat podle našich představ. Druhým impulsem byla výzva, abychom si vyzkoušeli zrekonstruované Trojhalí. Chtěli jsme ty prostory využít a jsme rádi, že jsme to udělali. Nicméně je pravda, že se ne zcela splnily naše představy, hlavně co se týče akustických podmínek,“ připustila Hradilová, který ale nevylučuje, že by se část festivalového programu mohla na Novou Karolinu a do Trojhalí v budoucnu vrátit.

„Není rozhodně to možnost, kterou už bychom nikdy do budoucna nepřipouštěli. Festival v ulicích vždy reaguje na to, jak se vyvíjí situace v centru města a jaké možnosti to město nabízí,“ dodala.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.