Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Opavští Kofe-in spojili v novém klipu své síly s básníkem Ortenem

Opavští Kofe-in spojili v novém klipu své síly s básníkem Ortenem

4.5.2015 00:00 Hudba

Novým videoklipem se nedávno blýskla kapela Kofe-in. Jedna z nejuznávanějších opavských skupin tentokrát vsadila na kompletně animovaný videoklip k písni Dívčí, která je zhudebněnou básní Jiřího Ortena.

Zvětšit obrázek

Záběr z videoklipu k písni Dívčí.

Skladba Dívčí pochází z loňského úspěšného alba Dobré nebe. Ke spolupráci Kofe-in přizval výtvarnici Kristýnu Krahulcovou a režiséra a animátora Vladimíra Jaške. Ortenova Dívčí tak ožívá v novém výtvarném hávu po více než sedmdesáti letech.

„Ve videoklipu se protíná několik příběhových rovin. Jedna z nich týká pravdivého příběhu a osudu velkého českého básníka. Skutečná historie se tak v našem příběhu protíná s metaforickou básnickou fikcí,“ přiblížil frontman kapely Jan Kunze. Videoklip zpracovaný technikou tzv. ploškové animace lze také vnímat jako poklonu tradici českého animovaného filmu. Video k songu Dívčí je první vlaštovkou letošního roku, fanoušci se údajně mohou těšit i na další klipy, které se skupina letos chystá vydat. Kofe-in už avizoval také nový hudební materiál, na němž v současné době pracuje.

Výtvarnice Kristýna Krahulcová je autorkou výtvarné koncepce klipu. „Koncepci jsem vytvořila na základě pocitů a nálady textu básně a jejího hudebního zpracování. Na klipu se mi pracovalo perfektně, protože jde o zajímavý příběh a zároveň i ta křehkost, poetika je mi blízká,“ říká Kristýna.

Podle režiséra klipu Vladimíra Jaškeho byl klip pro Kofe-in dobrou příležitostí, jak se dostat ke spolupráci s Kristýnou Krahulcovou, která byla na spadnutí už delší dobu. „Za druhé to byla zábava. Když jsem do toho procesu nastoupil, bylo jen pár obrázků, a tudíž bylo dostatek prostoru tam dát prvky, které mám rád. Tedy tajemství a jistý druh atmosféry, například prostřednictvím příběhu rybáře, který najde truhlu na dně moře. Déšť, mraky, stíny, ptáci, to jsou prvky, které už hraničí s kýčem, ale i tak je používám rád,“ řekl Jaške.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.