Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Rozhodnuto: Ve Vítkovicích vyroste socha Radegasta podle návrhu Jiřího Příhody

Rozhodnuto: Ve Vítkovicích vyroste socha Radegasta podle návrhu Jiřího Příhody

12.5.2015 16:59 Atd.

Umělecká soutěž na zpracování symbolu slovanského boha Radegasta pro areál Dolních Vítkovic, kterou před časem vyhlásily Dolní oblast Vítkovice, Moravskoslezský kraj a pivovar Radegast, už má vítěze. Přetvoření objektu bývalého elektrostatického filtru v blízkosti historické Vysoké pece č. 1 v  Dolních Vítkovicích do podoby Radegasta by mohlo proběhnout podle návrhu Jiřího Příhody. Ten se ve dvoukolové soutěži utkal o prvenství s Markem Číhalem a Kurtem Gebauerem. O vítězném návrhu rozhodla sedmičlenná odborná porota.

Zvětšit obrázek

Vítězný návrh Jiřího Příhody.
Foto: Dolní oblast Vítkovice

„Vítěz přistoupil k návrhu s myšlenkou jakoby zabalit filtr, tedy starou technologickou stavbu, do nového výrazného opláštění, které evokuje typickou Radegastovu helmici s býčí hlavou, jak ji vytvořil v roce 1930 sochař Albín Polášek. Objekt je do pláště oblečený, ale nikoli zakrytý. Opláštění ho vlastně zdůrazňuje. Navíc je částečně inspirováno výtvarnem 60. let a dílem Karla Malicha, “ řekl ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Podle něj teď nastane fáze, kdy budou Dolní Vítkovice spolu s partnery usilovat o získání financí na uskutečnění vítězného umělecko-architektonického návrhu.  „V případě, že se nám to povede, přistoupíme společně s Jiřím Příhodou k dalšímu dopracování studie, tak aby byla realizace možná,“ dodal Koudela.

Předmětem umělecké soutěže bylo navrhnout prostorově náročné umělecké dílo tak, aby bylo maximálně využito objektu stávajícího filtru pod Vysokou pecí č. 1. První kolo náročného výběru, kterého se zúčastnilo šest umělců, bylo vyhodnoceno loni 28. listopadu.

Elektrostatický filtr, ze kterého vznikne Bůh Radegast.

Elektrostatický filtr, ze kterého vznikne Bůh Radegast.

Poté Josef Pleskot (AP Atelier), Jan Světlík (Vítkovice Machinery Group), Zdeněk Sklenář (Galerie Zdeněk Sklenář), Marek Pokorný (Galerie Plato), Ivo Kaňák (pivovar Radegast), Jitka Koščáková (památky Moravskoslezský kraj) a Miroslav Křídlo (památky Ostrava) hledali jednoznačně nejlepší zpodobnění Radegasta, které bude zřejmé na první pohled a zároveň i po jeho umístění zůstane zachována podoba současného objektu filtru vysokopecní vsázky pod Vysokou pecí č. 1 v Dolních Vítkovicích.

Vítěz nyní obdrží od pořadatelů částku 100 tisíc korun, další dva finalisté budou odměněni částkami 80 tisíc a 60 tisíc.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.