Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostrava zažije už druhý ročník festivalu Move Fest

Ostrava zažije už druhý ročník festivalu Move Fest

14.5.2015 00:00 Divadlo

Druhý ročník mezinárodního festivalu současného tance, nového cirkusu a pohybového divadla Move Fest Ostrava se uskuteční od středy 20. května do neděle 24. května. Tématem letošního festivalu je lov a lovecká sezóna.

Zvětšit obrázek

Snímek z tanečního představení Hunting Season.
Foto: Move Fest Ostrava

Festival tématicky zahájí  20. května představení Hunting Season slovenského choreografa a tanečníka Milana Tomášika, který již deset let žije a působí ve slovinské Ljubljaně. „Stejně jako i u všech ostatních představení se jedná o ostravskou premiéru,“ sdělil za pořadatele Andrej Harmečko.

Festivalovou lahůdkou bude v sobotu 23. května česká premiéra představení Lenky Vagnerové Dark Horse, které bylo vytvořeno pro švédskou taneční company Norrdans, kde tato výrazná česká choreografka v současnosti tvoří. „Lenka Vagnerová i s představením se pak vrací zpátky do Švédska, jedná se tedy o jedinečnou příležitost autorku i představení vidět,“ dodává Jana Ryšlavá, ředitelka festivalu.

Zástupcem fyzického divadla bude nedělní představení Ženy od Adély Laštovkové Stodolové a režijního dua SKUTR. Velmi zajímavé je také obsazení, ve kterém jsou i známé herečky Dana Batulková a Zuzana Stavná nebo herci Jakub Gottwald a ostravský rodák Ondřej Nosálek. Zaujmou ale také Renata Martinová a Jindřich Panský, kterého si Ostraváci zamilovali na loňském ročníku festivalu v představení Loser(s).

Nový cirkus pak přijede až z Finska. V pátek 22. května budou v české premiéře létat vzduchem Sirkus Aikamoinen s představením Onnelisten Maa, ve kterém si artisté chodí odpočinout za hudební nástroje a vytvářejí živý doprovod.

Festival se letos přesouvá i mimo domovskou scénu kulturního centra Cooltour, které je také organizátorem akce, a s představením „O“ (O ako Schlemmer) Reloaded vyrazí ve čtvrtek 21. května na zatím utajené místo. Přestavení je inspirováno výraznou osobností hnutí Bauhaus Oskarem Schlemmerem a přiveze ho slovenská company Neskorý zber, složená ze starších tanečníků. „Je to vizuálně i tanečně nádherné představení. Máme sraz na Kuřím rynku a pak diváci budou stopovat až na místo. Pokud ale nebudou chtít, nutit je nebudeme. Můžou počkat a jít přímo, přijdou ale o zajímavý zážitek,“ upřesňuje Jana Ryšlavá.

Trochu matoucím se může zdát změna termínu festivalu z původního listopadu na květen. Organizátoři se rozhodli druhý ročník uspořádat na jaře, aby si diváci mohli užít vice festivalové atmosféry i venku, mimo sály a bary.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.