Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S Oldies Festivalem si Ostrava uřízla ostudu. Ohlasy návštěvníků svědčí o fiasku

S Oldies Festivalem si Ostrava uřízla ostudu. Ohlasy návštěvníků svědčí o fiasku

29.6.2015 00:50 Hudba

To, že takzvaný Oldies Festival bude kulturním propadákem, mnoho zasvěcených tušilo už dlouho dopředu s ohledem na úroveň diskotékových kapel, které sice před dvaceti lety ovládaly hitparády, ale dnes už svými koncerty na devadesátiprocentní playback nenabízejí žádnou hodnotu. Ale i tato hudba má dosud své fanoušky a není jich málo. Ovšem to, co předvedli organizátoři akce, kteří zatím měli zkušenost leda tak v erotickém byznysu, šokovalo zřejmě každého. Nezvládnutá organizace při vstupu, nekonečné fronty na občerstvení, kvůli kterým řada lidí kolabovala, stovky lidí, kteří znechuceně odcházeli domů po prvních dvou kapelách. Tak negativní ohlasy na jakoukoliv akci Ostrava dosud ještě nezažila.

Zvětšit obrázek

Řada lidí se na Oldies Festivalu sice bavila, zdrcující kritika ale převládá.
Foto: Hitrádio Orion

Nespokojení návštěvníci už v průběhu akce a pak po celou neděli zasypávali facebookový profil organizátorů drtivou kritikou. Agentura Válek a Válek, která akci pořádala, slíbila vydat tiskové prohlášení s vysvětlením problémů, které na akci panovaly. V neděli v podvečer ale oznámila, že prohlášení vydá až v průběhu následujícího týdne, údajně v úterý.

Aby si čtenáři Ostravanu udělali obrázek o náladě, jaká na festivalu v Dolní oblasti Vítkovic panovala, přinášíme bez dalších komentářů výběr z desítek, možná až stovek ohlasů návštěvníků z internetu (velmi ostré ohlasy plné vulgarit, kterých je opravdu velké množství, nezveřejňujeme). Pokud bude mít organizátor potřebu na kritiku reagovat, zcela jistě mu dáme prostor.

Jen pro úplnost dodáváme, že na festivalu vystoupily například kapely Whigfield, Twenty 4 Seven, Dr. Alban, Mr. President a další.

Jaroslava Krištofová: To, co se dneska odehrálo v Dolní oblasti Vítkovic, byla úplná katastrofa!!!!!! A nebudu určitě první, ani poslední, kdo to bude komentovat.

Barbora Boštíková Kročunová: Hodně smutná a nezvládnutá organizace!!! Naštěstí interpreti byli úžasní a vše mi vynahradili. Organizátorům vzkaz: Absolutní hnus a katastrofa!!!

Lucie Majerníková: Dnešní akce naprosto neprofesionální, organizace na nule!!!!!!! Hodinu jsme čekali, abychom se vůbec dostali dovnitř v NEHORÁZNÉ TLAČENICI, a to jsme ještě museli přelézt plot, abychom se vůbec k malé bráně dostali. Takže jsme se dovnitř dostali kolem 20 hodin. Ozvučení hrozné, na vodu u stánku jsme čekali dvě hodiny ve frontě, ve které jsme se opět mačkali, takže jsme z programu neměli téměř nic, protože jsme se k obrazovce dostali po 22. hodině. Žadné odpadkové koše, láhve a jídlo rozházené po zemi. Moderátor – katastrofa. Organizátoři by se měli zamyslet nad tím, jestli takovou akci ještě budou pořádat, když nejsou schopni vše domyslet.

Petra Peťuli: Nebudu tady vypisovat slohovku. Shrnu to jednou větou. Ještě jsem nezažila horší akci.

Milan Franc: Nic horšího jsem ještě nezažil, hlavně, že si někdo namastil kapsu.

Dominika Sasynová: Byla jsem pomáhat jako prodejce a musím říct, že nevím, co bych dělala jako návštěvník. Řada na pití prořídla až půl hodiny před půlnocí. K našemu stánku lidi chodili prosit, že koupí naši osobní vodu, klidně i za stovku… dále mi strašně vadilo, že jsem nikde neviděla procházet mezi lidmi ochranku, protože tam kluk dostal neskutečně na budku, byl celý od krve a nikdo tomu nemohl ani předejít, ani mu pak pomoci. Jinak také připomínka ke zvukaři – z mého telefonu by to zahrálo líp. A co ty dvacetiminutové pauzy, kdy moderátor prosí, ať lidé čekají a nepískají? Hrůza.

Igor Bruzl: Rád bych poznal člověka, který na Oldies Festivalu měl na starosti logistiku cateringu. Po hodině čekání ve frontě na pivo mi sice chybělo posledních 8 metrů, ale z principu jsem to vzdal. A nebyl jsem sám… Brácho, už se do takové akce nikdy nepouštěj, když to neumíš…

Petra Nováková: Velké očekávání a velké zklamání. Organizace žádná, fronty nekonečné. Přitom by stačilo použít rychlé výčepy, jaké mají třeba v ČEZ Aréně. Už jsem toho absolvovala hodně, ale toto jsem ještě nezažila.

Veronika Strakošová: Mám odježděných už pár festivalů a koncertů. Kapely byly luxusní, ale abych stála 1 hodinu a 55 minut ve frontě, to jsem teda ještě nezažila. Ano fronty jsou všude, ale toto? Organizátoři měli zařídit více stánků s občerstvením, nebo aspoň stánky na pivo zvlášť a na nealko zvlášť a o čekání na průchod do areálu ani nemluvím. Při takové mase lidí měli udělat více bran. Byla to neskutečná FRAŠKA a OSTUDA. Jediné plus byly záchody. Tam byly fronty minimální.

Denisa Hubalovská Štefková: Tak tohle byl snad nejhůře organizovaný festival, co jsem zažila. Můžou být rádi, že nebyla vedra, to už by určitě i někteří kolabovali. Fronty na fesťácích běžné jsou, ale tohle bylo už moc a netýká se to jenom PIVA!!! Hrůza a děs.

Veronika Galáčová: Je smutné, že Válek a Válek dokáží tak geniální nápad, jakým mohl být Oldies Festival, proměnit v něco tak neuvěřitelného a absurdního. Akce jenž měla být pro mnohé návratem k minulosti a večerem příjemného zavzpomínání na hity z kazeťáku, se stala snad tím nejhorším, co Dolní oblast zažila!!! Pokud se pořadatelé rozhodli ukázat, jak nemá vypadat akce pro lidi a jak se vydělávají peníze, tak zcela úspěšně splněno!!! Obávám se, že i těm, kteří podobné akce nenavštěvují pravidelně, došlo, že toto byl neskutečný omyl a pocit okradení jim na jazyku nějaký ten čas zůstane… Je mi líto, ale sledovat akci, na které si pořadatelé napěchují kapsy ze vstupného a přitom je jim ukradené fungování a přežití účastníků, mi nezbývá než se následně nedivit, že si návštěvníci sakra rozmyslí, jestli navštíví vůbec ještě nějaký jiný další festival. Tato produkční agentura je ostudou pro všechny ostatní, kteří se snaží své festivaly vymazlit právě pro spokojenost lidí. Všem těm, kteří odcházeli zklamaní, přeji, aby jim tento zážitek vynahradil jiný festival nebo akce, kterou v budoucnu navštíví a kde se budou cítit komfortněji, než se stalo dnes.

Roman Lhalík: Myslím, že většina účastníků festivalu nepochopila záměr. Byl to oldies (retro) festival se vším všudy. I úroveň služeb byla ve stylu počátku 90. let. Naopak si myslím, že je to úžasný marketingový a zážitkový tah.

Peťa Sedláček: Od prosince se člověk těší a teď takový průser. Na 20 tisíc lidí pět stánků s pivem a pár toi-toi budek… Toho organizátora bych vytáhl za koule na ten jeřáb, co tam byl, a nechal bych ho tam viset tak dlouho, jako jsme trpěli my.

orion3

V areálu se nacházel jeřáb, jehož jediným účelem bylo držet reklamu. (Foto: Hitrádio Orion)

Petra Kunzová: Všichni máte pravdu, že produkce vůbec nezvládla catering, z pohledu návštěvníka to muselo být otřesné čekat minimálně hodinu a půl na pivo, ale vcítili jste se do obsluhy za barem, která mimochodem za to nemůže? To co předvedli někteří návštěvníci festivalalu, je hrozné. Poslouchat v době, kdy nevíte co dříve, vulgarity a výhrůžky, zažít skoro řpevracení stanu, kradení zálohovaných kelímků, které obsluha mimochodem platí ze svého a další psychický nápor, který jste způsobili… Přátelé, musím podotknout, bylo to hodně smutné.

Hany Holadová: Děcka!!! Zas tak strašné to nebylo. Organizátoři si můžou sami za ušlé výdělky a Ostudu, on jim tam také český lid zanechal vzkaz v podobě podestýlky odpadků. Místy měl člověk co dělat, aby neuklouzl po hořčici nebo se nepořezal o střepy těch lahví z OMV (převeliké díky za vodu)…. Dr. Alban nebyl až tak skvělej, jak si to evidentně o sobě myslel, a Twenty 4 Seven maji v repertoáru taky více skladeb než tři. A furt dokola ty trapné postoje v podobě: „Pojďte, budeme vám zpívat, ať uslyšíme, jak po nás šílíte!“ Ozvučení no comment a Orioňák si dal nejspíš něco na uklidnění, aby to tam s náma doklepal do konce, když viděl z pódia tu scenéri i front. Nicméně kdo byl dobře naladěn a přišel si zazpívat a zatrsat, tak už mu nechybělo nic, možná pivo. Za mne parádní diskoška i za střízliva, těším se na další ročník, který už bude jistě po organizační stránce lepší, a přijet by mohli i 2 Unlimited. Hudba 90. let má své osobité kouzlo a nějaké to chybějící pivo to přece nezmění.

Jiří Nimrichter: Kromě kapel, které předvedly, co většina z nás očekávala, to byla absolutní katastrofa a propadák. Připadalo mi, že celou organizaci této akce svěřili amatérům z nějaké garáže, než profíkům, za které se považují. Ale abych poukázal v bodech plusy a minusy akce: Plus byli účinkující, tam byla spokojenost u celé naší grupy, co jsme šli na tuto akci. Prvním minusem byly prodlevy mezi jednotlivými Účinkujícími. Dá se pochopit, že je třeba něco připravit.,ale právě proto se měl o to, aby lidi byli ve varu a bavili se, postarat speaker, což se nedělo. Druhým minusem bylo ozvučení. Bylo slabé a nedostačující, mělo být více repráků a hlavně měly být přidány ještě více do šíře. Třetí minus byla videoprojekce – obrazovky malé (větší mám pomalu doma), ze kterých toho asi moc vidět zezadu moc nebylo. Aspoň aby je dali o něco výše, když už nechtěli investovat do lepší projekce. Minus byly také toalety, které nebyli zrovna dobře umístěny. Chtělo by to u rozestavování trochu přemýšlet a nemít nasr… v hlavě. Protlačit se na WC z jedné strany na druhou byla celkem potíž pro děvčata. Nakonec, jakmile padla tma, se močilo, kde se dalo, což pro nějaké slabší povahy mohlo býti dosti nechutným. No a nakonec ten největší minus a propadák, a to občerstvení. To že do Ostravy na fesťák dá někdo pivo Bernard, by se dalo skousnout, kdyby bylo lehce dostupné. Ten kdo měl na starost organizaci občerstvení, tak by si měl zajít na koncert Kabátů. Byl jsem na nich letos v Porubě na stadionu Sarezy a s občerstvením tam nebyl absolutně žádný problém a to tam bylo také kolem 24 tisíc lidí. Příště si akci podobného ražení nechám ujít a zůstanu u ověřených kapel a fesťáků kde to klape.

Sannyp Seznam: Katastrofa od začátku až do konce. Stát ve frontě při vstupu 40 minut a pak na cokoliv dalšího i dvě hodiny, to byl děs. Zvuk příšerný. Skupiny zpívaly písničky i jiných autorů. Nechápu, proč nehrály jen svoje. Pauzy mezi skupinami byly dlouhé. Moderátor nebyl moderátor, ale někdo tam být musel. A stejně nevíme, co říkal, protože ho nebylo slyšet. Dr. Alban byl absolutní propadák, za to teda pořadatelé nemohli. Jinak zcela nezvládnutá akce. Všeho mělo být mnohem víc. Vstupů, stánků. Už nikdy více.

Milli Zátopková: Na včerejší akci jsme se moc těšili… tím, že velkou kvalitu od skupin člověk nečekal tak ho neznechutilo ani to, že někteří nezpívali naživo a dr. Alban byl děsný. ale přišli jsme si pobavit a zavzpomínat. a byli bychom si to užili určitě mnohem více, kdyby to nekazila nezvládnutá organizace…pitný režim, wc, neposílené spoje. Říkala jsem si, že nebudu psát hned v noci s horkou hlavou, ale i v tuto chvíli jsem opět plná emocí, zejména po přečtení některých komentářů typu „co si furt stěžujete, když neumíte být bez piva“. Tak v prvé řadě, když pořadatel chce, aby byl dodržován řád, tak by měl mít vše zvládnuté tak, aby se dodržovat mohl. Jestli je zákaz vnášet do areálu pití, tak se dá předpokládat, že je možnost si pití koupit, a to není řeč o alkoholu, ale o pitné vodě. A to, že si pořadatel řekl, že postaví pro 20 tisíc lidí 15 stánků a tím svůj úkol s přístupem k pitné vodě splnil, tak to nějak nevychytal! Dvě hodiny čekání na nealko… bez komentáře! A jak už tady mnozí psali, kdyby bylo teplejší počasí, tak by se záchranáři nezastavili!! No, a vodu člověku u vstupu seberou, ale tašky nekontrolují… Takže ve výsledku když začne pršet, tak si lidi roztáhnou deštníky… Když pominu to, že lidi za nimi nic nevidí, tak se opět vracím k pořadatelům – kdo měl dohlížet na dodržování zákazu vnášení nebezpečných předmětů? Před kým ovšem smekám, jsou lidi, kteří pracovali v těch několika stáncích…. Pořadatel je tím svým úsporným opatřením a neprofesionální organizací předhodil davu a první, kdo to vlastně za pořadatele odnesl, byli právě ti, kteří stáli za těmi výčepy.

Jakub Adamec Lojkásek: Myslím, že kontakt na organizátora mluví za vše. Měl by se věnovat té branži, ke které si zřídil email: valek@sprcky.cz.

Celá facebooková diskuse k tématu ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.