Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Radůza, Wykrent i Jarek jako operní čaroděj. Heligonka zveřejnila svůj program

Radůza, Wykrent i Jarek jako operní čaroděj. Heligonka zveřejnila svůj program

13.7.2015 00:00 Hudba

Velmi očekávaný klub Heligonka, který od září vznikne v areálu Dolu Hlubina, v pondělí zveřejnil svůj podrobný program do konce března 2016. Mezi chystanými akcemi dominují produkce Jaromíra Nohavici, které jsou už z velké části vyprodány, ale třeba i představení Mozartovy opery Bastien a Bastienka, ve které písničkář bude zpívat roli čaroděje. Klub se bude otevírat 2. září.

Zvětšit obrázek

Jaromír Nohavica během koncertu v Evangelickém kostele v Ostravě.
Foto: Ivan Korč

„Heligonka se chce stát multižánrovým místem, hudebním klubem, divadélkem i kabaretem pro široké publikum,“ uvádí provozovatel klubu Jaromír Nohavica společně s Pavlem Giertlem, bývalou duší ostravského klubu Parník, který se stal dramaturgem Heligonky.

Jaromír Nohavica bude v klubu Heligonka koncertovat několikrát měsíčně. Kromě toho jsou zde do konce roku naplánovány kupříkladu koncerty písničkářky Radůzy, Jaroslava Wykrenta či kapely Legendy se vrací v čele s Petrem Šiškou.

S největším očekáváním je ovšem spojeno představení Mozartovy komické miniopery Bastien a Bastienka v Nohavicově překladu. Na inscenaci se podílí režisér Luděk Golat, někdejší ředitel Národního divadla moravskoslezského.  O úplnou novinku ale nejde, projekt byl například uveden už loni na Olomouckých barokních slavnostech.

Na nově zprovozněných webových stránkách Heligonky se uvádí, že půjde o jedinečnou příležitost, jak zažít Jarka Nohavicu v roli čaroděje z této opery, kterou napsal geniální skladatel ve svých dvanácti letech. „Za doprovodu komorního tělesa Antiquarius Quartet a v režii Luďka Golata zazní tato opera v Nohavicově novém překladu,“ uvádí web Heligonky. Ve druhé polovině večera pak zazpívá Jaromír Nohavica své písně zaranžované Václavem Návratem pro Antiquarius Quartet.

Vstupenky na koncerty v Heligonce lze objednávat zde.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.