Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Třetí ročník výstav v Divadle Antonína Dvořáka zahájí malíř Jiří Kuděla

Třetí ročník výstav v Divadle Antonína Dvořáka zahájí malíř Jiří Kuděla

2.9.2015 00:00 Obraz & Slovo

Již třetí sezónou pokračují výstavy výtvarných děl v Galerii současné malby, která se nachází ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka. Letošní série výstav bude zahájena expozicí Jiřího Kuděly.

Zvětšit obrázek

Výtvarník Jiří Kuděla.
Foto: Archiv

Umělec, malíř a pedagog katedry malby Fakulty umění Ostravské univerzity v Ostravě Jiří Kuděla, původem ze Zlína, patří již mezi střední generaci a na ostravské scéně je jeho dílo dobře známo. Samostatně vystavoval již v několika galeriích jako byly či jsou Výstavní síň Sokolská 26, Galerie Jáma 10, Galerie Černý pavouk, Galerie Červený kostel, Galerie Dole, Galerie Langův dům a další. Účastnil se řady kolektivních výstav v České republice i v cizině.

V Divadle Antonína Dvořáka bude představena výstava obrazů s názvem Uni/formy, která nabídne expozici netradičních portrétů a interiérových konfigurací. „Pomocí široké škály technických a formálních přístupů se snažím původní konvenčně malovanou či nafocenou podobiznu přetvářet. Přidáváním vrstev, rastrováním, prací s šablonami a s náhodou ji zbavuji konkrétnosti. Zvoleným konceptem se dostávám až k ‚portrétu‘ jako zobecněné otevřené struktuře, jež tematizuje především samotnou malbu. Záměrem je poukazování na téma identity a identifikace v dnešním mnohovrstevnatém a složitém světě,“ říká o své tvorbě Jiří Kuděla.

„Jiří Kuděla je uhranut bohatstvím tvarů, jejich strukturou a barvou. Svou fascinaci beze zbytku ve svých obrazech uplatňuje a rozvíjí,“ uvádí kurátor výstavy Martin Klimeš. „Jeho postavy nebo portréty nejsou popisným realismem, ale jsou malovány se zřejmým požitkem a především jsou lukulskými hody, při nichž namísto vybraných pochoutek nám malíř servíruje divoké tvary, bohaté textury, dynamické proměny, neobvyklé povrchy, náhlé metamorfózy, ale i tajemství a napětí,“ dodává.

Vernisáž k výstavě se uskuteční 7. září v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Výstava bude otevřena vždy hodinu před představením až do 29. října 2015.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.