Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Blíží se osmý ročník festivalu Youth4Youth. Letos nově v Provozu Hlubina

Blíží se osmý ročník festivalu Youth4Youth. Letos nově v Provozu Hlubina

1.10.2015 00:00 Hudba

Už osmý ročník festivalu Youth4Youth, který dává příležitost začínajícím mladým umělcům, se uskuteční v sobotu 10. října. Tentokrát se festival přesune do zrekonstruovaného Provozu Hlubina. Jediným kritériem pro účinkující je věk do 23 let a blízký vztah k Ostravě. Pořadatelem festivalu je YMCA Ostrava-Poruba.

Zvětšit obrázek

Kapela Cocaine Party vystoupila letos na Majálesu, nyní míří na akci Youth4Youth.
Foto: SUS Ostrava

„Pro ty, kteří nás za ta léta přece jen neznají, si dovolíme představit se. Jsme skupina mladých lidí, kteří chtějí dát šanci a prostor mladým a nadaným umělcům z Ostravy a okolí. Zkrátka mladí pro mladé! Rozhodli jsme se navázat na předchozí úspěšné ročníky a díky neziskové organizaci YMCA Ostrava-Poruba již poosmé představit skryté ostravské talenty v rozmanitých uměleckých žánrech,“ říká zástupce pořadatelů Ondřej Strakoš.

Připraveno bude dvanáct hudebních umělců, kteří se budou dělit o dvě scény. „Diváky čekají hudebníci jako Zostra, M2E, Gilli, Ampli Fire, Saboter, Ajdontker, Cocaine Party nebo třeba Mad Tea Party. Těšit se můžou i na nejrůznější taneční či divadelní vystoupení, pro která máme letos připravenu samostatnou scénu, ale také na barmanskou show či galerii zaplněnou uměním nadějných fotografů či malířů,“ dodává Strakoš. Úplnou novinkou v programu festivalu budou workshopy, do kterých se mohou aktivně zapojit i sami návštěvníci festivalu. Interaktivní lekce nabídnou zájemcům možnost vyzkoušet si například žonglování,  slacklining, arteterapii, základy dramatu či balet s choreografem a baletním mistrem Igorem Vejsadou.

Letošní ročník se bude konat v nově zrekonstruovaném Provozu Hlubina. „Několik posledních let festival probíhal v klubech Cooltour a Marley na Černé louce a za tu dobu jsme si na toto prostředí zvykli jak my, tak návštěvníci. Přestože Provoz Hlubina pro nás není úplně neznámý a v roce 2010 se zde konal 3. ročník festivalu, nedávná přestavba prostor změnila k nepoznání. Nové prostředí s sebou samozřejmě nese výzvy, ale i příležitosti, díky nimž jsme mohli přidat divadelní a taneční scénu i rozšířit galerii a dát tím možnost až sedmnácti mladým vystavujícím.“ uvedla Barbora Urubová, další z organizátorek festivalu.

Festivalové brány budou otevřeny v 15 hodin, vstupné za celých devět hodin programu je symbolických 50 korun. „Pokud se chcete aktivně zapojit do příprav festivalu i vy a stát se dobrovolníkem, stačí vyplnit přihlášku na našem webu,“ vyzývají pořadatelé čtenáře.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.