Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Zlatá loď zamíří do Ostravy, na palubě přivítá Irenu Šťastnou i Jakuba Chrobáka

Zlatá loď zamíří do Ostravy, na palubě přivítá Irenu Šťastnou i Jakuba Chrobáka

2.10.2015 00:00 Obraz & Slovo

Autorské čtení pěti slovinských a pěti českých spisovatelů se uskuteční v pondělí 12. října od 18 hodin ve dvoraně Multifunkční auly Gong v Ostravě. Akce bude poslední zastávkou šestého ročníku festivalu slovinské kultury Zlatá loď. Zároveň půjde o její ostravskou premiéru.

Zvětšit obrázek

Ostravská básnířka Irena Šťastná.
Foto: Ivan Mottýl

Na festivalu vystoupí básnířka a spisovatelka Miriam Drev, básník Aleksander Peršolja, básník a kritik Muanis Sinanović, básník, prozaik a esejista Iztok Osojnik a spisovatelka a překladatelka Tatjana Jamnik. Ti svou tvorbou postupně představí v Českém Těšíně, v Katovicích, v Krakově, v Bielsko-Białe a v pondělí 12. října také v Ostravě. „Zde se k nim připojí básnířky Yvetta Ellerová, Irena Šťastná a básníci Jakub Chrobák, Ivan Motýl a Petr Hruška, který v roce 2013 získal Státní cenu za literaturu,“ uvedl zástupce pořadatelů Jan Nemček.

Festival je pojmenovaný podle básnické sbírky jednoho z nejvýznamnějších slovinských tvůrců 20. století, básníka Srečka Kosovela (1904–1926). Organizátoři festivalu by rádi navázali na dlouhou tradici kulturních kontaktů mezi Slovinskem, Polskem a Českem. I proto od roku 2010 navštěvuje festival Zlatá loď každoročně několik polských měst, v roce 2013 pak festival poprvé zavítal do České republiky.

Vůbec poprvé se však část programu uskuteční i v Ostravě. Pro prezentaci současné slovinské literatury si pořadatelé vybrali prostory Galerie města Ostravy PLATO, která soustavě zprostředkovává návštěvníkům setkání se současným uměním.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.