Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravské dechové kvinteto doprovodí klavíristu Miroslava Beinhauera

Ostravské dechové kvinteto doprovodí klavíristu Miroslava Beinhauera

4.10.2015 00:00 Hudba

Tradiční vánoční koncerty ostravského klavíristy Miroslava Beinhauera letos ozdobí účast Ostravského dechového kvinteta. Na programu koncertů budou zejména skladby z minulého století. Koncerty, na které již byl spuštěn předprodej, se uskuteční 13. prosince ve velké dvoraně zámku v Hradci nad Moravicí a 17. prosince ve Vítkovickém zámečku v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Mladý a úspěšný klavírista Miroslav Beinhauer.
Foto: Archiv umělce

„Po čtyřleté spolupráci s Kubínovým kvartetem, se kterým jsem měl tu čest nastudovat několik klavírních kvintetů, se nyní těším na hraní s Ostravským dechovým kvintetem, se kterým zahrajeme známý Sextet pro klavír a dechové kvinteto francouzského neoklasika Francise Poulenca,“ říká Beinhauer.

Ostravské dechové kvinteto v Ostravě začalo působit už v roce 1956 a tvořili ho tehdy přední členové Janáčkovy filharmonie. Název s jejich svolením převzal v roce 2009 nový soubor složený z vynikajících mladých ostravských interpretů, taktéž členů Janáčkovy filharmonie Ostrava, který pokračuje v tradici špičkového uvádění klasické i nové tvorby pro dechové kvinteto.

Na programu koncertů Miroslava Beinhauera bude kromě zmíněné skladby F. Poulenca také Sonáta op. 26 č. 2 od Muzia Clementi, Sonáta č.2 od Carla Vina, Šest krátkých klavírních kusů op. 19  od Arnolda Schönberga a Uherská rapsodie č. 6 od Ference Liszta.

„Skladby jsem si vybíral sám. Obecně se v nich odráží můj zájem o hudbu 20. století a hudbu soudobou,“ dodává klavírista.

V příštích měsících ho čeká mimo jiné nahrávání pro Český rozhlas, pro který bude natáčet klavírní dílo Carla Vine. „Dále to bude recitál v aule JAMU v květnu či účinkování na festivalu Dny mladých skladatelů, kde budu premiérovat klavírní cyklus Rytiny skladatele Jana Slimáčka,“ dodává Beinhauer.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.