Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bez ladu a skladu a Para zahrají v listopadu společně v Ostravě

Bez ladu a skladu a Para zahrají v listopadu společně v Ostravě

10.10.2015 00:00 Hudba

Legenda slovenské hudební scény Bez ladu a skladu vyráží po dlouholeté odmlce na turné, během kterého odehraje i dva koncerty v České republice. Jeden z nich se uskuteční 5. listopadu v ostravském Garage Clubu. Spolu s Bez ladu a skladu se představí také slovenská kapela Para.

Zvětšit obrázek

Slovenská skupina Bez ladu a skladu
Foto: Ctibor Bachratý

Obě skupiny sa pohybují na hudební scéně již úctyhodně dlouhou dobu. Para si tento rok připomíná své 20. narozeniny a Bez ladu a skladu slaví kulatou třicítku. Jak sdělil pořadatel koncertu Patrik Kohut, rozhodli se zavzpomínat a oslavit své výročí spolu se svými fanoušky.

Bez ladu a skladu je slovenská undergroundová skupina, která vznikla v roce 1985 v Trenčíně. Je známá svou rytmickou, ale i kakofonickou hudbou a texty plnými metafor, které v 80. letech kritizovaly tehdejší politický režim. V roce 2009 ji americký deník The New York Times zařadil mezi „skupiny, jež přispěly k pádu železné opony ve státech s komunistickým režimem“ a jejich členy nazval „hudebníky, kteří vyčnívali zpoza železné opony.“

Specifikem skupiny je také zpěv Michala Kaščáka, kterému bylo v době vzniku skupiny pouhých 13 let. Skupina je známá i svou vizáží, k níž patří černé obleky, úzké kravaty, bílé ponožky a tmavé brýle.

Bez ladu a skladu hrávali aktivně až do roku 1997 a vydali tři studiová alba. Později se z rozpadlé formace opět seskupila kapela Neuropa. Skupina v současnosti hraje už jen na příležitostných akcích a utajených koncertech, často na festivalu Michala Kaščáka Bažant Pohoda.

„Společné turné nabídne jedinečnou možnost poslechnout si naživo oblíbené kapely a hity v jeden večer na jednom pódiu. Určitě bude unikátním a nezapomenutelným koncertním zážitkem nejen pro pamětníky let osmdesátých a devadesátých, ale také pro generace nových fanoušků, kterých si tvorba obou těchto kapel stále získává,“ dodává pořadat

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.