Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kulturní deník Ostravan slaví druhé narozeniny a má přes 10 tisíc čtenářů za týden. Děkujeme

Kulturní deník Ostravan slaví druhé narozeniny a má přes 10 tisíc čtenářů za týden. Děkujeme

29.10.2015 07:43 Atd.

Internetový deník Ostravan.cz, který je nejnavštěvovanějším kulturním portálem v Moravskoslezském kraji, slaví druhé narozeniny. Za dva roky jsme vydali 1.609 článků a nechyběli jsme u žádné významné kulturní akce. Naše stránky navštívilo 419.485 unikátních čtenářů, kteří si celkem nalistovali téměř milión stránek. Setkáváme se s převážně pozitivními ohlasy jak ze strany čtenářů, tak kulturních institucí, umělců i nezávislých odborníků. Za přízeň a za důvěru chci poděkovat jak Vám, čtenářům, tak našim partnerům. Poděkování patří i všem umělcům a kulturním institucím za to, že stále máme o čem psát.

Zvětšit obrázek

Klavírista Christian Ihle Hadland při koncertu Janáčkova máje 2014, kde nemohl Ostravan.cz chybět.
Foto: Petr Grimm

Deník Ostravan.cz, na jehož stránkách se právě nacházíte, začal vycházet přesně před dvěma lety, 29. října 2013. O tom, že Ostrava tento typ média potřebovala a byla po něm doslova hladová, svědčí už od počátku vysoká návštěvnost, která stále mírně roste. Například za poslední týden (od 21. do 27. října) naše stránky navštívilo přes 10 tisíc čtenářů, z toho zhruba 30 procent se jich pravidelně vrací. Čtenáři přicházejí nejenom z Moravskoslezského kraje, ale ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Tato čísla ukazují, že naše práce má smysl a že naši čtenáři oceňují, že v Ostravanu najdou na jednom místě informace, které jim nenabídne žádné jiné médium.

Proč vlastně Ostravan.cz před dvěma lety vznikl? Hlavním důvodem byla zoufalá absence systematické reflexe kulturních událostí v moravskoslezské metropoli.

Recenze každé divadelní premiéry nebo zajímavého koncertu hned v následující den ráno? Rozhovor s umělcem, který právě zahájil výstavu nebo vydal cédéčko? To je už dva roky v Ostravě realita, na kterou si všichni zvykli a kterou už kulturní veřejnost bere jako samozřejmost.

Ano, i Ostravan.cz má své chyby a nedostatky, které často souvisejí se snahou přinášet co nejrychlejší informace a s tím, že pro všechny autory i pro mne, vydavatele, jde o vedlejší činnost či spíše zálibu, kterou vykonáváme při jiném zaměstnání a hlavně v nočních hodinách.

Kulturní deník Ostravan.cz vznikl nejenom díky nadšení mého a mých spolupracovníků, kteří jsou schopni a ochotni napsat recenzi často i během jedné hodiny po návratu z kulturní akce, ale také díky dotaci města Ostravy a radnice centrálního městského obvodu, která z velké části pokrývá náklady na provoz. Jsme rádi také za jakoukoliv další podporu jak ze strany kulturních institucí, tak i z komerčního sektoru.

Největší dík ale patří Vám, čtenářům, kteří se zajímáte o kulturní dění, chodíte na koncerty, do divadel a na výstavy. Bez Vás by nás to už dávno přestalo bavit.

Vážení čtenáři, děkujeme.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.