Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Etudy těla: Studenti konzervatoře v Cooltouru představí své taneční umění

Etudy těla: Studenti konzervatoře v Cooltouru představí své taneční umění

9.11.2015 00:00 Atd.

Jsou mladí, talentovaní, mají co předvést a ve čtvrtek 12. listopadu se od 19 hodin setkají v kulturním centru Cooltour. Již po několikáté se zde totiž bude opakovat úspěšný komponovaný večer Etudy těla.

Zvětšit obrázek

Ukázka z minulého večera Etudy těla.
Foto: Cooltour

V první části oblíbeného pořadu se vždy představují studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě se svými etudami, tedy krátkými choreografiemi, na kterých zdokonalují své dovednosti. Druhá část je pak věnována hostu, tentokrát Heleně Šťávové, která přiveze své oceňované absolventské představení Umění manipulace.

Možnost vystoupit před publikem studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě mají několikrát ročně v rámci koncertů, pořádaných v rámci jejich školy. Etudy těla jim ale přinášejí nutnost opustit bezpečí známého prostředí a pracovat v novém, ne tak známém a prověřeném prostoru. To jim přináší důležité zkušenosti, které ocení ve své následující kariéře.

Představení Umění manipulace je pak zvoleno velmi symbolicky. Pár dní před oslavami konce komunistického režimu totiž ukáže, jak snadné a lákavé je ovládat životy, myšlení a vůli druhých, ale zároveň jak pohodlné může být nechat se ovládat a nahradit zodpovědnost za své činy prostým „já jsem jen dělal, co oni chtěli.“

Představení vzniklo jako absolventská práce choreografky Heleny Šťávové a hudebníka Jakuba Rataje v roce 2014 na HAMU ve snaze najít způsob hlubšího propojení hudby a tance, kde jednotlivé složky neztrácí svou vlastní expresivitu a svébytnost. Vznikla tak jedinečná performance, která je divácky čitelná a uchopitelná, aniž by ztrácela na jakýchkoli kvalitách, které jsou v současném tanci ceněny.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.