Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Po nás potopa: Lukáš Horký vystaví snímky přádelny před demolicí

Po nás potopa: Lukáš Horký vystaví snímky přádelny před demolicí

16.11.2015 00:00 Obraz & Slovo

Fotograf Lukáš Horký, který spolupracuje například s Divadlem Petra Bezruče a je znám i jako člen rockové kapely Downbelow, vystaví ve frýdecko-místecké galerii U černého kocoura novou sérii snímků, kterými nahlíží do útrob bývalé Landsbergerovy přádelny (Slezan 07) těsně před její demolicí. Výstava bude zahájena ve čtvrtek 19. listopadu od 19 hodin.

Zvětšit obrázek

Landsbergerova přádelna ve Frýdku-Místku před demolicí.
Foto: Lukáš Horký

Historickou budovu přádelny bavlny nechal postavit textilní průmyslník Adolf Landsberger v roce 1882.  Ačkoli ministerstvo kultury zahájilo vyhlašování bývalé přádelny památkou, současný majitel se ji i přes masivní odpor odborníků a obyvatelů města rozhodl na jaře 2014 zbourat. Fotograf Lukáš Horký zaznamenal stav budovy těsně před demolicí.

„Chtěl jsem zaznamenat mizející život. V halách ještě stály stroje, v dílnách leželo nářadí a na kancelářských stolech se válely papíry a knihy. Jako by pracovní směna skončila teprve včera,“ představuje svůj projekt fotograf Horký.

Svým novým souborem Made in F-M navazuje na svůj předešlý úspěšný cyklus z textilního prostředí – Slezan, který mapoval poslední fungující šicí dílnu Slezanu. Jeho portréty šiček se nedávno staly součástí prestižní sbírky Muzea moderního umění v Olomouci. Název nového souboru Made in F-M – vyrobeno ve Frýdku-Místku – odkazuje na kdysi slavnou éru textilního průmyslu města Frýdku-Místku.

„Procházím budovou a fotografuji. Vzpomínám na textilní průmyslníky a jejich odkaz, který bude zanedlouho roztrhán demoličními bagry,“ přibližuje své emoce, které provázely fotografování.

Snímky jsou černobílé a ponuré. Zaprášené stroje, prázdné skříně. Industriální zátiší jako memento dávno zašlé slávy textilní výroby. Fotograf se ale nezaměřoval pouze na objekt továrny. Fotografoval také Sashu Meyer, pravnučku zakladatele přádelny Adolfa Landsbergera. Potkali se spolu v bývalém parku, který kdysi její pradědeček založil pro své zaměstnance. Sasha v ruce drží portrét své matky Yvonne Meyer, který byl v roce 1933 pořízen přesně na stejném místě.

foto2

Pravnučka Adolfa Landsbergera. (Foto: Lukáš Horký)

Některé snímky byly pořízeny na starém opuštěném židovském hřbitově ve Frýdku, kde je pohřbena část tehdejší podnikatelské elity měst Frýdku a Místku.

„Přesně před rokem měl Lukáš u mě v hospodě velice úspěšnou výstavu Po nás Frnda, která dokumentovala demolici víceúčelové haly ve Frýdku-Místku. Už tehdy padlo rozhodnutí, že vystavíme další kontroverzní demolici, aby lidé nezapomněli, co se v našem městě dělo. “ dodává Radim Friedl, majitel klubu a galerie U Černého kocoura.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.