Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Deathmetalové legendy Grave a Malevolent Creation představí v Ostravě nová alba

Deathmetalové legendy Grave a Malevolent Creation představí v Ostravě nová alba

21.11.2015 00:00 Hudba

Na společné evropské turné se vydaly dvě legendy světového death metalu – kapely Grave a Malevolent Creation. Ty se v rámci koncertů na podporu svých nových dlouhohrajících desek představí i obecenstvu v Ostravě, a to již v úterý 24. listopadu v klubu Barrák.

Zvětšit obrázek

Deathmetalová kapela Grave bude koncertovat v Ostravě.
Foto: Archiv

Grave je deathmetalová kapela založená roku 1986 kytaristou Ola Lindgrenem ve švédském Visby. Plnohodnotně debutovala sice až v roce 1991, nahrávka Into the Grave jí však ihned zajistila výsadní postavení na právě se tvořící scéně. To dokládá fakt, že kapela začala záhy koncertovat po celé Evropě i Spojených státech. V následujících letech Grave experimentovali a natočili dva industriálem ovlivněné počiny, po jejichž vydání však zanedlouho následoval rozpad kapely.
Oficiálně se dali znovu dohromady roku 1999, načež v prvních letech „nulté dekády“ vydali svá vůbec nejúspěšnější alba. Za dobu své existence stačili vydat celkem jedenáct studiových desek, tři EP, jedno live album a živé DVD.

V současné době formace vystupuje v sestavě Ola Lindgren (kytara, zpěv), Mika Lagrén (kytara), Tobias Cristiansson (baskytara) a Ronnie Bergerståhl (bicí). Jediným členem, který v kapele působí od jejího založení až dodnes je frontman Ola Lindgren. V Ostravě kapela představí svou čerstvou nahrávku Out of Respect for the Dead.

Američtí Malevolent Creation vznikli v roce 1987 v newyorském Buffalu. V této době se jednalo o pětičlennou kapelu; jejími zakladateli byli Brett Hoffmann, Phil Fasciana, Jeff Juskiewicz, Jason Blachowicz a Mark Simpson. Po roce existence se kapela kompletně přesunula na Floridu, kde se stala součástí tamní deathmetalové scény.

Po podepsání nahrávací smlouvy s Roadrunner Records pak vydala svůj debut The Ten Commandments, který se stal mezníkem pro metalový underground té doby, přičemž si vypůjčila to nejlepší z tvorby Slayer, Obituary i Death. Diskografie Malevolent Creation čítá dvanáct studiových alb, tři živé záznamy, několik kompilací a jedno DVD. Fanoušci v Ostravě se samozřejmě mohou těšit mimo jiné i na skladby z jejich nového alba Dead Man’s Path.

Koncert pod hlavičkou Obscure Promotion se uskuteční 24. listopadu v prostorách klubu Barrák na Havlíčkově nábřeží. Předkapelou bude pardubická pětice Dysangelium.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.