Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba První jméno pro Colours 2016: Podruhé Antony Hegarty. Tentokrát pod novou identitou jako Anohni

První jméno pro Colours 2016: Podruhé Antony Hegarty. Tentokrát pod novou identitou jako Anohni

23.11.2015 10:59 Hudba

První potvrzenou hvězdou patnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava 2016 je Antony Hegarty. Andělská bytost, která už na Colours vystupovala v roce 2012, tentokrát nepřijede jako Antony and the Johnsons, ale pod novým jménem Anohni. Přiveze speciální koncertní projekt založený na připravovaném elektronickém albu Hopelessness. Jubilejní patnáctý ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 14. do 17. července 2016.

Zvětšit obrázek

Antony na jedné z fotografií z facebookového profilu Antony and the Johnsons.
Foto: Archiv

Antony se ve svých písních dotýká otázek samoty, lásky, mizející přírody, ale především osobní identity – je totiž androgynem a transsexuální bytostí. Na připravovaném novém albu Hoplessness spolupracují producenti elektronické hudby Oneohtrix Point Never a Hudson Mohawke.

Album Hopelessness bude představovat revoluční odklon od předcházejících symfonických projektů formace Antony and the Johnsons – nyní půjde o elektronickou taneční hudbu s procítěným zpěvem a přímočarými politickými texty týkajícími se sledování, války vedené drony i ničení ekosystémů.

Antony and the Johnsons na Colours of Ostrava vystoupili poprvé v roce 2012 společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Tehdy to byla jejich česká premiéra.

„Antony and the Johnsons pro mě představuje jednu z největších, nejzajímavějších a zároveň nejtajuplnějších osobností současné hudby. Že se vrací na náš festival, jsme rádi o to více, že nyní půjde o zcela odlišný koncertní projekt pod novým jménem Anohni,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Patnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 1990 korun, k dispozici za tuto cenu je limitovaná edice pěti tisíc kusů.

Colours of Ostrava 2015 navštívilo přes 43.000 návštěvníků, festival jim nabídl přes 300 programových bodů na 16 otevřených i krytých scénách.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.