Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tohle není sen: Kapela Slowdive vstala z mrtvých a přijede na Colours of Ostrava

Tohle není sen: Kapela Slowdive vstala z mrtvých a přijede na Colours of Ostrava

9.12.2015 09:58 Hudba

Ještě před pár lety tomu nikdo nevěřil, ovšem zázraky se dějí. Britská kapela Slowdive, jejíž zasněná a halucinogenní tvorba na počátku devadesátých let těsně před nástupem britpopu ovlivnila celou generaci dnešních čtyřicátníků, se opět dala dohromady. Není ani vyloučeno, že vydá nové album – prozatím ovšem ohlásila velké reunion turné. Nyní je jasné, že Slowdive přijedou do České republiky - v červenci 2016 zahrají na nejlepším tuzemském hudebním festivalu Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Kapela Slowdive na počátku 90. let v dobách největší slávy.
Foto: Archiv kapely

Slowdive během své šestileté kariéry vydali tři vysoce ceněná alba. Nejvýraznější byla kolekce Souvlaki z roku 1993, která obsahovala hity jako When The Sun Hits či Alison. Tedy pokud se v souvislosti s tímto žánrem dá o hitech vůbec hovořit.

Po vydání třetího alba Pygmalion se kapela po odchodu několika členů rozpadla. Dva její hlavní protagonisté – kytarista a zpěvák Neil Halstead a zpěvačka Rachel Goswell pak nějakou dobu pokračovali pod hlavičkou akustického projektu Mojave 3, který už ale do dějin světové hudby výrazněji nepromluvil.

V minulém roce se Slowdive se svým stále svěžím repertoárem vrátili na pódia a odehráli řadu koncertů na největších hudebních přehlídkách včetně Primavery. A vždy s velkým ohlasem.

„To, že naše hudba i po 20 letech ovlivňuje nové kapely, říká hodně. Jsem hrdá na to, co jsme tehdy dokázali,” tvrdí zpěvačka Rachel Goswell, jejíž nádherný zasněný hlas vévodí mnohovrstevnatým kytarovým skladbám. Kapela se rozpadla v roce 1993, tedy v době, kdy na světové hudební scéně dominovaly grunge a britpop, kterým Slowdive nechtěli konkurovat.

„Britpop a grunge si myslely, že to mají v kapse, ale shoegaze se vrátil zpátky v podobě zblázněné zombie, která prostě nikdy neumře,” řekl nedávno jeden z členů kapely Christian Savill v jednom z rozhovorů, ve kterých o dvacet let starší Slowdive vysvětlovali důvod naprosto nečekaného návratu na podia a zároveň připouštěli, že nevylučují nahrání nového alba. „Takže se na Colours možná dočkáme překvapení,” doplňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Více informací o Colours of Ostrava 2016

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.