Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kamil Střihavka na galakoncertu Souznění oslovil i milovníky lidové hudby a folkloru

Kamil Střihavka na galakoncertu Souznění oslovil i milovníky lidové hudby a folkloru

14.12.2015 09:26 Hudba

Kamil Střihavka, rockový idol i nositel nominace na Cenu Thálie za ztvárnění role Ježíše Nazaretského v muzikálu Jesus Christ Superstar, v závěru letošního ročníku festivalu Souznění nadchl i skalní příznivce folkloru. Závěrečný galakoncert se konal i letos v Domě kultury města Ostravy. Ale popořádku…

Zvětšit obrázek

Kamil Střihavka na závěrečném koncertu festivalu Souznění 2015.
Foto: Werner Ullmann

Letošní, již sedmnáctý ročník mezinárodního festivalu adventních vánočních zvyků, koled a řemesel naplnil jeho zakladatel a stávající ředitel Zdeněk Tofel, jinak též hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava a umělecký šéf cimbálové muziky Valašský vojvoda, vskutku atraktivním programem. Festival má již po několik let ustálenou podobu, začíná obvykle ve čtvrtek a končí v neděli v některém z adventních týdnů.

Ve čtvrtek 10. prosince naplnili do posledního místa kostel sv. Václava ve Václavovicích Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory. Podobnému diváckému zájmu se těšil i páteční koncert hudebního tělese Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou a sólistkami Danielou Čermákovou (alt) a Gabrielou Eibenovou (soprán) v kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku Místku. Sobota patří pravidelně Kozlovicím, domovské obci folklórního souboru Valašský vojvoda. Celodenní program se opět těšil návštěvě stovek obdivovatelů lidových řemesel, milovníků valašských kulinářských specialit a samozřejmě lidové hudby. Závěrečný nedělní program zahájila Mše svatá v Chrámu Panny Marie Královny v Ostravě Mariánských Horách s folklorním souborem Pentla z Boršic, odpoledne mohli návštěvníci obdivovat lidové tvůrce a řemeslníky v Domě kultury města Ostravy, kde večer proběhl závěrečný galakoncert.

Program galakoncertu zahájil soubor Valašský vojvoda několika vánočními koledami v provedení muziky a smíšeného pěveckého sboru, hned zpočátku však také zahrála sourozenecká hudební skupina sourozenců Přádkových z Frenštátu. To proto, že v průběhu celého festivalu probíhala charitativní sbírka na speciální vozík pro sestry Přádkovy, sedmiletou Alžbětu a osmiletou Zdislavu.

WUL_0628

Ze galakoncertu festivalu Souznění. (Foto: W. Ullmann)

Poté přišlo na řadu několik písní v provedení souboru Pentla z Boršic a publikum mohlo ocenit souhru muziky, sborový zpěv muzikantů i jejich instrumentální mistrovství. Následující vystoupení přineslo do Ostravy hanácký folklór. Soubor Klas z Kralic u Prostějova předvedl tradiční hanácké adventní zvyky, zazpíval několik koled a potěšil zejména hanáckým dialektem, ale také humorem, kterým své vystoupení naplnil.

Závěr první poloviny téměř čtyřhodinového koncertu patřil zahraničním hostům. Jako první vystoupil gruzínský pěvecký a instrumentální sbor Qalilo. Zazněly klasické gruzínské hudební nástroje a hlavně procítěné mnohohlasé sbory osmičlenného ženského sboru. V průběhu vystoupení pobavil návštěvníky koncertu moderátor Radek Erben vyprávěním o gruzínských vánočních zvycích a zejména zmínkou o množství nejrůznějších vánočních jídel, které připravuje každá tamní rodina pro hosty, kteří se nemusí předem ohlašovat a mnohdy zůstanou na návštěvě i několik dnů. Pak přišla na řadu slovenská Lidová hudba Stana Baláža z Raslavic se sólistkami folklorní skupiny Raslavičan, držitelé titulu Laureát Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2015. Opět zazněly vánoční koledy, ale tentokrát mnohem temperamentnější, jak je v regionu východoslovenského Šariše zvykem, a program první části koncertu ukončily ohnivé šarišské čardáše v provedení muziky a pěveckého i tanečního dívčího tria.

Druhá část večera patřila Kamilu Střihavkovi a jeho kapele Leaders. Rocková legenda nezklamala. Nejslavnější muzikálová role zpěváka a frontmana několika rockových kapel Střihavku poznamenala – často opakované gesto rukama připomínající ukřižovaného se mu vtisklo až do podvědomí a bylo by namístě jeho užívání trochu korigovat. Kamil Střihavka však této pro něj nejslavnější muzikálové role dokázal i s humorem využít, když řekl, že si pro přítomné připravil dárek, a komu se podaří dostat pod stromeček dárek od opravdového Ježíše. To, co mohli někteří z hloubi srdce věřící návštěvníci koncertu vnímat skoro jako rouhání, však přineslo úsměv a pobavení většiny přítomných.

WUL_0919

Kamil Střihavka na festivalu Souznění. (Foto: W. Ullmann)

 

Z předem ohlášeného hodinového koncertu se nakonec stala dvouhodinová přehlídka pěveckého a instrumentálního mistrovství. Kapela Leaders! je vskutku věrna svému názvu: to co předvádějí například kytarista Petr Henych či saxofonista a flétnista Ondřej Klímek ve svých sólech, zasluhuje absolutní superlativy. Stejně tak ovšem předvádějí mistrovskou hru na své nástroje i ostatní členové kapely, zvláště pak hráč na dobro a steel kytaru David Babka, bubeník Patrik Sas a kontrabasista Martin Ivan. Všichni dohromady potvrzují, že sázka na akustické koncerty, se kterými teď Kamil Střihavka objíždí Českou republiku na svém letošním vánočním turné, byla správným rozhodnutím.

Repertoár vystoupení byl vybrán s ohledem na předvánoční čas. Zazněly komornější, spíše baladické rockové písně, které daly vyniknout plnému a krásně barevnému Střihavkovu hlasu. V samotném závěru pak zpěvák vytáhl i několik osvědčených hitů včetně Kapitána Flinta či slavné Země vzdálené, jejíž refrén si společně se zpěvákem zazpívalo i publikum.

Charitativní sbírka letošního ročníku festivalu Souznění nakonec přinesla kýžený výsledek, a tak mohla maminka sester Přádkových poděkovat za to, že se její dcery konečně mohou vyvézt i na některou z nejvyšších hor Beskyd, aby se jako zdravé děti mohly podívat z výšku dolů do údolí, což patří k jejich největším přáním. A protože Vánoce jsou časem splněných přání, nelze jinak, než za toto splněné přání organizátorům festivalu poděkovat.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.