Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatelé Colours nadělují vánoční dárek: Do Ostravy míří britský písničkář Passenger

Pořadatelé Colours nadělují vánoční dárek: Do Ostravy míří britský písničkář Passenger

21.12.2015 10:01 Hudba

Další velkou hvězdou patnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava bude britský písničkář Passenger, jedna z nejznámějších osobností evropské populární hudby. Po takových jménech jako Slowdive nebo Antony Hergarty, která udělají radost spíše fajnšmekrům, jde o první hvězdu, kterou zná snad každý. A pokud ne, tak určitě každý slyšel jeho celosvětový hit Let Her Go, který tohoto bývalého potulného zpěváka změnil v mezinárodní celebritu a který má na Youtube neuvěřitelných 842 miliónů zhlédnutí.

Zvětšit obrázek

Britský písničkář Passenger.
Foto: Jarrad Seng

„Dosavadní život melancholického písničkáře má blízko k pohádce o tom, jak věčně zadlužený pouliční busker, často vděčný za hlouček lidí, který se u něho zastavil, k nebývalému štěstí a slávě přišel,” uvádí s nadsázkou ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Za to, že se tomuto mladíkovi život obrátil úplně naruby, mohla za necelou hodinu složená písnička Let Her Go o rozchodu s přítelkyní, která postupně pokořila britské, evropské, americké a australské hitparády, zazněla v přímém televizním přenosu ze Super Bowlu a vynesla Passengerovi nominaci na Brit Awards a vítězství v Ivor Novello Awards a Independent Music Awards.

„Je to těžké vysvětlit. Celé roky jsem si svou kariéru financoval přes busking a prodejem cédéček na ulici a koncertech. A pak najednou, zničehonic, se písnička stala hitem a můj život se doslova přes noc změnil,” řekl Passenger.

Michael Rosenberg aka Passenger ve své tvorbě vychází z vlivů Boba Dylana, Cata Stevense, Neila Younga a Simona & Garfunkela, zkrátka písničkářů 60. a 70. let. Rád s doprovodem akustické kytary vypráví intimní pochmurné, milostné příběhy a emotivní napětí jim dodává svým nezaměnitelným hlasem, o kterém napsali: „Zní, jako kdyby elf zůstal celou noc vzhůru, kouřil, pil a přitom vyprávěl své příběhy přátelům.“

Když se v roce 2009 únavou a z nedostatku zájmu rozpadla brightonská kapela Passenger, nechal si Michael Rosenberg coby tvůrce většiny repertoáru její jméno a vyrazil se živit buskingem a příležitostným hraním v malých klubech. Z Anglie zamířil do Austrálie a po návratu domů vyjel na turné se slavným písničkářem Edem Sheeranem. Kamarád z dětství ho s sebou vzal i do Austrálie a USA. Passenger za vlastní peníze vydal čtyři alba a sám si je na ulicích prodával. Hodně cestoval a okruh fanoušků sice rostl pomalu, zato se mohl živit hudbou, kvůli které v šestnácti nechal školy.

A pak přišel zlom a dnes na jeho nové nahrávky netrpělivě čekají milióny posluchačů a perou se o něho největší festivaly. Passenger ale zůstává při zemi, slávu mu zatím hlavu nezamotala. Když má čas, rád si zahraje na ulici a zisky z alba Whispers II. věnoval prostřednictvím organizace UNICEF dětem z Libérie, jedné z nejchudších zemí planety.

*

Patnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. První oznámenými jmény jsou například ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, CC Smugglers, The Unthanks nebo My Baby.

Více informací o festivalu Colours of Ostrava

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.