Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Uzávěrka Hudebny Pepy Streichla nabídne koncert Václava Fajfra a Acustria

Uzávěrka Hudebny Pepy Streichla nabídne koncert Václava Fajfra a Acustria

27.12.2015 11:09 Hudba

Hudební uzávěrku roku 2015 prožije během posledního pondělního večera roku 2015 restaurace Schönthal ve Vítkovicích. Tradiční muzikantské setkání, které kdysi založil Pepa Streichl, se udrželo i po smrti tohoto známého ostravského písničkáře. Štafetu po něm převzal předloni další ostravský muzikant Vašek Fajfr, jehož písničky doprovázené mimo jiné heligonkou se do prostředí typické hospody uprostřed průmyslové čtvrti v Ruské ulici výborně hodí.

Zvětšit obrázek

Václav Fajfr (v kšiltovce) s kapelou Acustrio.
Foto: Archiv

Hudebnu – tehdy Hudební klub Schönthal – zakládali Pepa Streichl s Vaškem Fajfrem už v roce 2012. Vystřídala se v ní celá řada muzikantů. Tentokrát přijdou podpořit svého kamaráda členové jeho kapely Acustrio i další hudebníci. Uzávěrka Hudebny Pepy Streichla se bude konat v pondělí 28. prosince od 18 hodin. Zváni jsou všichni, kteří si chtějí zazpívat, zajamovat, nebo jen poslouchat.

Letos to bude poslední možnost poslechnout si kapelu Acustrio, které oslavila roční výročí svého působení prosincovým koncertem v klubu Parník. Pokřtila na něm své nové CD s názvem Hlavně nemlčet. Kmotry alba se stali Jaroslav Wykrent a René Souček. CD obsahuje třináct autorských skladeb lídra kapely a jednu zhudebněnou báseň Modrá Františka Hrubína, už pomalu kultovní píseň kapely.

„Mé texty jsou přímé, na nic si nehrají. Říkám věci normálními slovy, přesně tak, jak je cítím. Podle toho se album také jmenuje,“ říká Vašek Fajfr. Příští rok se Acustrio chystá se svým CD na turné nejenom po České republice, pozvání přišlo také ze Slovenska a Polska.  Členové Fajfrovy kapely jsou vesměs akademicky vzdělaní muzikanti. Petr Žoch hraje na cajon, flétny, klarinet a saxofon, Kateřina Žochová na violoncello a Kateřina Bílá na kontrabas.

Václav Fajfr je samouk, základy hry na heligonku získával u toho nejpovolanějšího, ostravského barda Jaromíra Nohavici. „Zpočátku jsem hrál převážně Nohavicovy písně, samozřejmě s jeho svolením, ale posléze převládla vlastní tvorba,“ říká ostravský muzikant.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.