Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba PLATO chystá novoroční koncert s experimentální hudbou z poloviny minulého století

PLATO chystá novoroční koncert s experimentální hudbou z poloviny minulého století

5.1.2016 00:00 Hudba

Galerii Multifunkční auly Gong rozezní ve středu 6. ledna od 19.30 hodin novoroční koncert nazvaný Pohledy do 60. let. Skladatel a dirigent Petr Kotík představí skladby Vladimíra Šrámka a Jana Rychlíka pro sólovou flétnu a se sólisty Ostravské bandy uvede svou vokální kompozici John Mary na text Gertrudy Steinové. Koncert bude zajímavým protipólem čtvrtečního novoročního koncertu Janáčkovy filharmonie, na kterém zazní naopak tradičnější hudba reprezentovaná vídeňskými valčíky.

Zvětšit obrázek

Dirigent a skladatel Petr Kotík.
Foto: Archiv

„Novoroční koncerty mívají na programu tradičně koncertní domy, bude ho mít však i naše platforma pro současné umění a do nového roku vstoupíme spolu se skladatelem, dirigentem a flétnistou Petrem Kotíkem. Ten i přes svou působnost na newyorské hudební scéně zásadně ovlivňuje dění na poli současné artificiální hudby také u nás. Vedle vybraných skladeb zazní během koncertu jeho úvahy, komentáře a výňatky z deníku Jana Rychlíka,“ řekla Dita Eibenová, která sestavuje doprovodný program platformy.

Petr Kotík (*1942) absolvoval studia na Pražské konzervatoři a HAMU, hru na flétnu a skladbu studoval také na Vídeňské akademii. V roce 1969 odešel do USA, kde se stal známou osobností na scéně soudobé hudby. V roce 2001 založil v Ostravě bienále Ostravské dny a je uměleckým šéfem mezinárodního komorního orchestru Ostravská banda.

„Novoroční koncert je první ze série letošních koncertů současné artificiální hudby. V únoru uvedeme kompozici Luigiho Nona La lontananza nostalgica utopica futura, na květen připravujeme koncert z děl skladatele a vědce Petra Cíglera v podání ansámblu MoEns, který bude předcházet uvedení Cíglerovy komorní opery na NODO / Dnech nové opery Ostrava 2016. I nadále budeme dávat prostor koncertům a performancím, které propojují experimentální a improvizační hudbu s tancem a pohybem,“ doplnila Eibenová.

Na středečním koncertu budou účinkovat Petr Kotík (flétna) a sólisté Ostravské bandy Marta Marinová (alt), Jan Mikušek (kontratenor) a Jaroslav Ježík (fagot). Koncert pořádá PLATO ve spolupráci s Ostravským centrem nové hudby.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.