Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours of Ostrava přivítá kapelu Underworld. Přijede i spisovatel Robert Fulghum

Colours of Ostrava přivítá kapelu Underworld. Přijede i spisovatel Robert Fulghum

17.2.2016 00:00 Hudba

Jedna z nejvlivnějších kapel světové elektronické scény, kapela Underworld, je nově potvrzenou a zároveň největší hvězdou pro letošní ročník festivalu Colours of Ostrava. Kapela patří vedle Prodigy či Chemical Brothers k ikonám taneční scény a její hudba ovlivnila celou generaci. Účast kapely Underworld potvrdili pořadatelé ve středu a zároveň představili i novou festivalovou scénu Meltingpot, která nabídne přednášky a diskuse za účasti světových osobností různých oborů.

Zvětšit obrázek

Koncerty kapely Underworld jsou skvělým zážitkem.
Foto: Archiv Underworld

Underworld zůstanou již navždy spojeni s hitem Born Slippy z filmu Trainspotting režiséra Dannyho Boyla, ovšem mají za sebou celou řadu výborně přijatých a skvělých alb. Do Ostravy navíc přivezou novinku nazvanou Barbara Barbara, We Face A Shining Future. „Jejich koncerty jsou známé ohromujícím vizuálním pojetím a obrovskou energií,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Dalšími nově potvrzenými jmény jsou například elektronický mág M83, klasici downtempové hudby Thievery Corporation, populární irská čtveřice Kodaline nebo velká naděje britského indie-rocku The Vaccines. Dalšími velkými jmény jsou třeba Tame Impala, Of Monsters and Men, Passenger, Anohni, Slowdive, 2Cellos či Caro Emerald.

„Již také víme, kdo festival ve čtvrtek na hlavní scéně zahájí,“ uvádí Zlata Holušová. Této pocty se dostane skotsko-irskému „all stars bandu“ Treacherous Orchestra vedenému nejdivočejšími skotskými dudáky své generace – Ali Huttonem a Rossem Ainsliem. „Koncerty této jedenáctičlenné formace připomínají keltskou válečnou vřavu, v níž se mísí ryk dud, elektrické kytary, banja, bubny, elektrobeaty, akordeony, housle i píšťaly,“ doplnil mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Festival nabídne novou scénu Meltingpot

Zásadní novinkou patnáctého ročníku Colours of Ostrava je rozšíření programu festivalu o nové mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Fórum potrvá šest dnů, a to od 12. do 17. července ve všech prostorách Dolu Hlubina a jeden den také v multifunkční aule Gong. Na návštěvníky čeká široký program diskusí a workshopů, zahrnující 12 okruhů a celkem 8 scén.

„Naší ambicí je nabídnout atraktivní přednáškové a diskusní bloky z oblasti vědy, medicíny, ekonomie, kultury, filozofie a religionistiky či ekologie, a to v mezinárodním kontextu. Pozvali jsme proto významné osobnosti současného akademicko-filozofického a odborného světa,“ říká ředitel Meltingpotu René Bystroň.

Přijede i Fulghum

Vystoupí zde více než 80 osobností z 16 zemí, mezi nimi například americký spisovatel a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, americký historik a publicista Timothy Snyder, americký držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges, dánský environmentalista Björn Lomborg, skotský handicapovaný horolezec Jamie Andrew, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss, americký nositel Pulitzerovy ceny za poezii Yusef Komunyakaa, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, pákistánská lidskoprávní aktivistka Gulalai Ismail, ukrajinská novinářka a aktivistka Svitlana Zalishchuk, německý grafický designér, typograf Fons Hickmann či americký umělec Gaia.

Crossroads zahrnou čtyři země

V tradičním termínu těsně před Colours of Ostrava proběhne také 3. ročník mezinárodního showcasového festivalu Czech Music Crossroads. Za účasti předních zahraničních publicistů, pořadatelů, agentů a dalších odborníků se zde naživo představí vybrané kapely z České republiky (Ponk, Malina/Liska/Nejtek, Réve General), Slovenska (Trojka Zuzany Homolovej, Capre a Pavol Bodnár s Ľudmilou Štefánikovou), Polska (Psio Crew, Lautari a Volosi) a nově z Maďarska (Romengo, Cimbaliband a Said Tichiti and Chalaban). Letos se přehlídka orientuje na world music, akustickou hudbu a jazz.

Další letošní novinkou, o které již deník Ostravan.cz informoval, je přesun již tradičního Festivalu v ulicích, který oživuje hudbou, divadlem, stánky nebo programem pro rodiny centrum Ostravy, na pátek 8. a sobotu 9. července. „Chceme nabídnout Ostravanům možnost si festival užít o víkendu déle do noci a také program celého Colours Weeku roztáhnout, nesoustředit vše do dvou dnů před zahájením Colours of Ostrava,“ vysvětluje ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Festival také připravuje několik novinek do areálu Dolních Vítkovic. „Pro větší pohodlí návštěvníků rozšiřujeme dvě scény, které již zájmu příchozích kapacitně nestačily,“ doplňuje Zlata Holušová. Drive Stage, která zůstane na stejném místě v areálu, se ze stanu stěhuje pod širé nebe. Electro Stage se přesune několik desítek metrů z jednoho ze sálů v Dole Hlubina do většího stanu.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Přes 300 programových bodů (kromě koncertů i divadla, filmy, workshopy, diskuse, výtvarné aktivity) bude situováno včetně fóra Meltingpot na více než 20 otevřených i krytých scénách. K tradičnímu návštěvnickému servisu budou patřit dvě stanová městečka (jedno těsně vedle areálu), Family park a Dětská zóna s programem, pitná voda zdarma, sleva VLAK+ s Českými drahami, velkoplošné projekce, půjčovna kol, tribuny, program pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky Colours bez bariér i výhodné vstupy do objektů v Ostravě Colours Plus.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.