Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo PLATO představí sérii debat. Třeba i o tom, jak umělci využívají živé organismy

PLATO představí sérii debat. Třeba i o tom, jak umělci využívají živé organismy

22.3.2016 00:00 Obraz & Slovo

Prezentaci, diskuzi a přednášku má v nejbližších dnech na programu Galerie města Ostravy PLATO. Ve středu 23. března zde představí kurátoři Hedwig Saxenhuber a Georg Schöllhammer svou unikátní koncepci Kyjevského bienále. V pondělí 4. dubna proběhne debata s umělkyní a pedagožkou Annou Daučíkovou a o tři dny později přednese Karel Stibral přednášku věnovanou takzvanému bioartu. Všechny akce se budou konat od 18 hodin ve výstavních prostorách Multifunkční auly Gong.

Zvětšit obrázek

Slovenská umělkyně a pedagožka Anna Daučíková.
Foto: Petr Župník

„Mám radost z toho, že Hedwig Saxenhuber a Georg Schöllhammer přijali naše pozvání. V návaznosti na naši výstavu Ochranné zbarvení představí svou koncepci Kyjevského bienále, které prostřednictvím děl více než stovky umělců vedlo s veřejností v Kyjevě i dalších evropských městech dialog o tom, jestli může být umělecká přehlídka pro Ukrajinu i celou Evropu zároveň školou demokracie,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO.

Hedwig Saxenhuber a Georg Schöllhammer spolupracovali už na akcích VIENNAFAIR (2011) a Vienna Festival (2013). Oba jsou editory uměleckého čtvrtletníku springerin: Hefte für Gegenwartskunst a společně připravili i několik monografií o současném umění. Schöllhammer řídí tranzit.at a podílel se na mezinárodních uměleckých přehlídkách documenta, Manifesta a Bienále Benátky. Saxenhuber připravila řadu výstav (např. VALIE EXPORT v rámci Moskevského bienále 2007) do loňského roku umělecky řídila Kunstraum Lakeside v Klagenfurtu.

Debatou se slovenskou umělkyní Annou Daučíkovou pokračuje volný cyklus Hlava umělce, který ukazuje, jakým způsobem o své tvorbě a umění přemýšlejí nejzajímavější umělci střední a nastupující generace. Daučíková studovala v ateliéru „Sklo v architektuře“ na VŠVU v Bratislavě, od poloviny 90. let však pracuje téměř výhradně s médiem videa. Věnuje se genderovým tématům a otázkám identity. Pomáhala založit Aspekt, první feministický časopis na Slovensku. Od roku 2010 vede ateliér „Nová media II“ na pražské AVU.

Estetik a historik přírodních věd Karel Stibral bude ve své přednášce mluvit o bioartu, tedy o tom, jak pracují umělci se živými organismy. A o tom, zda jim mohou při vytváření uměleckých děl pomoci moderní vědecké postupy z oborů jako biotechnologie nebo šlechtitelství. Stibral působí na Katedře environmentálních studií Masarykovy univerzity, je ředitelem Ústavu estetiky a dějin umění na Jihočeské univerzitě a přednáší na Katedře kulturní a sociální ekologie Univerzity Karlovy.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.