Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Rodrigo y Gabriela se vracejí do Česka a říkají: Na Colours jsme si to užili. Skvělé publikum

Rodrigo y Gabriela se vracejí do Česka a říkají: Na Colours jsme si to užili. Skvělé publikum

31.3.2016 14:14 Hudba

Fenomenální kytarová dvojice Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero se po loňském úspěchu na festivalu Colours of Ostrava vrací do České republiky. V rozhovoru pro deník Ostravan.cz prozradil Rodrigo něco ze zákulisí příprav dvou českých koncertů, které se uskuteční 7. dubna v Divadle Archa v Praze a 12. dubna v ostravském Gongu.

Zvětšit obrázek

Rodrigo y Gabriela během koncertu v New Yorku.
Foto: Jim Mimna

Pamatujete si vaše poslední vystoupení na Colours of Ostrava?  Jak jste si festival užili?

Bylo to krásné slunečné odpoledne uprostřed července s modrým nebem a přátelskými lidmi. Hraní na festivalu jsme si opravdu užili, skvělé publikum.

Viděli jste něco z Ostravy, pamatujete si z ní něco?

Přijeli jsme docela pozdě z Anglie a pak odjížděli na další festival ve Švýcarsku, takže jsme v Ostravě moc času nestrávili. Příště, při naší druhé návštěvě, budeme mít víc času.

Co víte o České republice? Znáte nějakou českou muziku?

Znám nějaké české fotbalisty, třeba Petra Čecha a Tomáše Rosického z Arsenalu. A také Milana Baroše. Co se týče muziky, slyšeli jsme Markétu Irglovou, když hrála s Glenem Hansardem, kterého známe z doby, kdy jsme žili v Irsku.

Co budete hrát na tomto turné? Budete hrát něco mimořádného?

Budeme hrát skladby z našeho nového alba 9 Dead Alive a pak se vrátíme k nějakým starším písním jako Tamacun a Diablo Rojo ze starších alb. Také pracujeme na pár nových coververzích, které budou příjemným překvapením.

Jak byste nejlépe popsali vaši muziku? Inspirovalo vás třeba flamenco?

My rozhodně flamenco nehrajeme. Obdivujeme ty skvělé kytaristy, kteří jsou mistry ve svém stylu, ale my hrajeme směs různých stylů – rock smíšený s heavy metalem, jazzem a latinskými vlivy. Je to španělské, hispánské, ale ne flamenco.

Kde hledáte inspiraci?

Ta může přicházet z různých míst. Jsme inspirováni přírodou, historií, skvělými lidmi, kteří dělají pozoruhodné věci. Inspiruje nás také cestování, duchovno a také samozřejmě výborní muzikanti a jejich tvorba.

Kdo vás v hudbě nejvíce inspiroval? Existuje někdo, komu vděčíte za to, kde jste dnes?

Řekl bych, že největší vliv měl Jimi Hendrix, stejně jako Dimebag Darrell z Pantery. Oběma jsme věnovali skladby na našem albu 11:11.

Kdy můžeme očekávat nové album?

Zrovna na něm pracujeme. Momentálně stále píšeme písně a zkoušíme nové nápady. Na našem  předposlední albu Area 52 jsme spolupracovali se skupinou kubánských muzikantů a nahrávali v Havaně. Na posledním albu 9 Dead Alive jsme se vrátili zase ke dvěma kytarám, jenom já a Gabriela, nic jiného, žádné efekty nebo něco takového. Máme rádi změnu, nechceme se opakovat. Teď existuje reálná šance, že na novém albu budeme spolupracovat s nějakými speciálními hosty. Doufáme, že nové album vydáme příští rok.

Chcete jít zadarmo na koncert kytarového dua Rodrigo y Gabriela? Čtěte deník Ostravan.cz ve čtvrtek 7. dubna a můžete se zúčastnit soutěže. Dva čtenáři získají vždy po dvou vstupenkách na koncert v ostravském Gongu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.