Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V Cooltouru chystají českou premiéru nového divadelního projektu Fénix

V Cooltouru chystají českou premiéru nového divadelního projektu Fénix

20.4.2016 00:00 Divadlo

Nový divadelní projekt Fénix bude mít českou premiéru v ostravském Cooltouru 29. dubna od 19 hodin. Vznikl v produkční společnosti STK Theatre Concept pod vedením Adély Laštovkové Stodolové a režijní supervizí dvojicí SKUTR (Lukáš Trpišovský & Martin Kukučka). Laštovková Stodolová tímto projektem navazuje na své předchozí inscenace Malá smrt či Muži a Ženy. I tentokrát autorka zkoumá vnitřní život a vztahy obou pohlaví.

Zvětšit obrázek

Ze zkoušky nové inscenace Fénix.
Foto: Přemek Ponáhlý

Hra vychází z legendy o bájném ptákovi Fénixovi, zkoumá podstatu lidské energie, vášeň mezi opačnými pohlavími a také koloběh života a smrti. Vystupující skrze tanec ukazují, jak i člověk, který je na samém dně, může znovu povstat jako bájný pták z popela a vykročit znovuzrozený do nové etapy života. A přestože to někdy bolí, zároveň nás to posiluje.

Inscenace se kombinovanými prostředky cross-over divadla ptá na otázku identity mytického Fénixe, ale i nás, dnešních Fénixů. Fénix je nositelem světla a ohně. Je Fénix mužského nebo ženského rodu? Umírá a rodí se „jen tak“, nebo se rodí vyvinutější, transformuje se? Co pro nás znamená smrt a čím je dnešní vesmír nesmrtelným?

V inscenaci se představí Zuzana Stavná, Jaro Ondruš, Jindřich Panský, Renáta Martinová, Linda Fernandez a Veronika Kohútová.

Zdroj: tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.