Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Všechno nejlepší, Williame!!! Ostrava vyvěsí bílé vlajky na počest největšího dramatika

Všechno nejlepší, Williame!!! Ostrava vyvěsí bílé vlajky na počest největšího dramatika

21.4.2016 00:00 Divadlo

23. duben 2016 je s největší pravděpodobností dnem, kdy by William Shakespeare oslavil své 452. narozeniny. Uplyne také přesně 400 let od úmrtí tohoto největšího britského dramatika. Jako vyjádření úcty k Shakespearovu dílu a ve znamení oslavy jeho, dá se říci, znovuzrození, vyvěsí v sobotu tvůrci celoročního projektu s názvem Shakespeare Ostrava 2016 bílé vlajky. Ty zavlají na budovách všech institucí, které se k projektu připojily, a také na Nové radnici.

Zvětšit obrázek

Logo celoročního projektu Shakespeare Ostrava 2016.

Ostravské kulturní a vzdělávací instituce se tak připojují k celosvětovým oslavám odkazu bezpochyby nejznámějšího rukavičkářova syna, krále divadelní řeči a génia, který již po staletí dokonale vystihuje podstatu lidských povah a charakterů. Snad právě proto, navzdory pokrokům doby, zůstane navždy aktuální.

Instituce tak v sobotu vyvěsí bílou vlajku s logem celoročního projektu Shakespeare Ostrava 2016, kterým se hrdě staví vedle Stratfordu nad Avonou, BBC, New Yorku, Shakespearova divadla v Gdaňsku a dalších zahraničních měst, organizací a projektů, které výročí oslavují. Již od ledna tohoto roku uvádějí ostravská divadla, festivaly, knihovny a školy Shakespearovy inscenace, koncerty jím inspirované, besedy a další tematické akce, pokračovat budou až do konce roku. Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.

„Váhali jsme, jestli pro oslavu 23. dubna zvolit bílou či černou vlajku, nakonec vyhrála bílá barva, která v některých kulturách symbolizuje smrt a z našeho pohledu také ono znovuzrození, o kterém v souvislosti se Shakespearem mluvíme. Jsme to totiž my, kdo se k jeho dílům neustále vrací. Učíme se o něm, čteme, překládáme, necháváme se jím inspirovat nebo znovu a znovu studujeme jeho hry,“ dodává koordinátorka projektu Zuzana Vinklárková.

Díky letošnímu shakespearovskému projektu vznikla platforma spolupráce institucí, jako je Národní divadlo moravskoslezské, Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, Kulturní centrum Cooltour, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava, Komorní scéna Aréna, Janáčkova filharmonie Ostrava, Stará aréna, Ostravská univerzita v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Ostravské muzeum, Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, Český rozhlas Ostrava, mezinárodní hudební festival Janáčkův máj, Dream Factory Ostrava, Dny nové opery Ostrava a dalších, kteří se v průběhu roku stále přidávají.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.