Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Organizátor ostravských Indie Sessions Martin Nevrlý: Každý interpret je jiný a v něčem skvělý

Organizátor ostravských Indie Sessions Martin Nevrlý: Každý interpret je jiný a v něčem skvělý

22.4.2016 05:42 Hudba

V pátek 29. dubna vypukne v klubu Barrák na Havlíčkově nábřeží již devátá Indie Session. Tentokrát bude ve znamení poctivých kytarovek, garážové psychedelie a glamově rokenrolové estetiky – přijedou Psychocandy, Lazer Viking, Frank Bigsby & His Satanic Majesty a ROLE. O tradiční přehlídce toho nejlepšího z české nezávislé scény si deník Ostravan.cz povídal s členem pořadatelské dvojice Martinem Nevrlým.

Zvětšit obrázek

Organizátoři Indie Sessions Jan Hájíček (vlevo) a Martin Nevrlý.
Foto: Jakub Kadlec

Kdy proběhla první Indie Session a co tě vedlo k tomu podobnou akci zorganizovat?

První Session proběhla už před více než čtyřmi lety, konkrétně 5. dubna 2012. Vlastně to celé vzniklo tak, že jsme u piva nebo nějakého višňáku s kamarády nadávali na to, že v Ostravě nic takového není. Výjimečně tady bývávaly nějaké ucházející sólové koncerty anebo pak až velké letní festivaly jako Colours of Ostrava nebo Majáles, ale nebylo tady nic, co by vyplnilo prostor mezi tím. A tak jsem si řekl, že to zkusím – celý rozpočet, a tedy i maximální ztrátu, jsem tehdy odborným okem studenta prvního ročníku vysoké školy odhadl na asi 5000 korun, a tak jsem vlastně žil v tom, že nemám co ztratit. Tenhle budget jsem samozřejmě několikanásobně přestřelil. Naštěstí jsem se netrefil ani s tím, že přijde tak 50 lidí – přišlo jich tehdy víc než 250, z čehož jsme teda skoro brečeli. Možná jsme i fakt brečeli, už nevím.

Takže jsi tehdy neočekával, že o alternativní scénu bude v Ostravě takový zájem?

Vůbec ne. Připadá mi teda, že obecně ten hype, co je kolem alternativy v ČR teď, tady vůbec nebyl. Ale žil jsem spíše v bublině svých středo a vysokoškolských kámošů, takže těžko říct, jestli tomu tak opravdu bylo. Jsem rád, že v tomhle ohledu ostravská scéna trochu dozrála a že jsme tomu třeba i trošku mohli pomoci.

Jak je to s návštěvností? Je stabilní, nebo spíše stoupá?

Ze začátku hodně rostla. Pak se to tak nějak ustálilo a teď, když už mají lidi více na výběr co s pátečním večerem, je spíše kolísavá a hodně závislá na konkrétním složení kapel, propagaci a programu v ostatních klubech daný víkend. Ale v tomhle ohledu jsme spokojeni – máme základnu skvělých věrných návštěvníků, kteří k nám chodí objevovat neznámé kapely, které pak dále poslouchají, a to je vlastně to, co jsme vždycky chtěli.

Pozoruješ, že by se publikum postupem času nějakým způsobem měnilo?

Spolu s námi stárnou ti, kteří chodí pravidelně už od prvních Sessions a celkově jsme se začali více soustředit na trochu starší publikum – na lidi, kteří mají o hudbu opravdu zájem. Pořád ale největší procento tvoří mladí lidi, co se chtějí především pobavit, a my věříme, že dokážeme tyhle dvě věci spojit v rámci jednoho večera – tedy nabídnout kvalitní interprety a dobrou zábavu jako takovou.

I přes prestiž, kterou si Indie Sessions za ty roky vydobyly, ponecháváte vstupné proklatě nízko. Je to proto, že chcete nalákat studenty?

Jednou jsme v euforii slíbili, že cenu vstupného v předprodeji nikdy nezvedneme, a tak držíme slovo, nic víc v tom není. Snažíme se jít lidem naproti třeba i tím, že si můžou koupit nejen fyzicky lístek za 90 korun, ale za 100 si ho můžou objednat z pohodlí domova přes GoOut. A tak trochu se je snažíme zvýšením vstupného na místě, hlavně teda u příchodu po začátku akce, postrčit k tomu, aby si vstupenky kupovali v předstihu a taky aby na akci chodili už na první kapelu, která má při hraní těsně po osmé trochu těžší pozici. Změna vstupného je tedy pro mě z morálního hlediska přípustná pouze tehdy, pokud se nějak změní koncept akce.

Už dvakrát si u vás zahráli Wild Tides, teď v dubnu to bude zase Lazer Viking. Zdá se, že s Jakubem Kaifoszem udržujete nadstandardní vztahy…

To je pro nás myslím platné obecně – nejen v případě Kuby Kaifosze. Snažíme se o to, aby u nás kapely hrály rády, aby měly co největší servis, na který máme kapacitu a prostředky, a aby si to pak mezi sebou taky řekly. Máme asi i štěstí na to, že k nám jezdí prozatím především fajn lidi, se kterými často udržujeme kontakt, spolupráci nebo i přátelství ještě dlouho po akci.

Na kterého interpreta se letos ty osobně nejvíce těšíš?

Nechci vyznít alibisticky, ale těším se na atmošku, co přivezou Psychocandy, herecko-hudební vystoupení v tygrovaných trenkách Kuby Kaifosze aka Lazer Vikinga, pořádnou rockovou nálož od Franka Bigsbyho, který u nás mimochodem hraje taky vlastně potřetí, a nejvíc se asi těším až ROLE zahrajou písničku Nevadí. Každý interpret je jiný a každý je v něčem skvělý.

Je třeba říct, že kromě vyšperkované dramaturgie jste i vizuálně neobyčejně výrazní. Kdo má na starost vaše zvířecí grafiky?

Už před první akcí jsem s prosbou o grafiku oslovil svého kamaráda z gymplu Honzu Hájíčka. Je to génius – souhlasím. Po první Indie Session se ke mně připojil a akce od té doby organizujeme spolu. To, které zvíře a jakým způsobem bude zrovna patronem dané Session, pak vymýšlíme spolu a je to jedna z těch věcí, které nás na organizaci hodně baví.

Budou se Indie Sessions i nadále zaobírat výhradně česko-slovenskou scénou? Nejsou v plánu nějaké zahraniční kapely?

To se budete muset nechat překvapit. Vlastně i my budeme trochu překvapeni. Plánujeme nějaké změny a taky spojení s různými projekty, které jsou nám blízké a přece jen v něčem jiné, a já věřím, ze z toho jednou něco dobrého vzejde… Ale kdybych to chtěl teď na jistotu říct, tak bych to třeba zakřikl, anebo slíbil něco, co nesplním. A já ani jedno z toho nechci.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.