Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Sedmnáct nových jmen pro Colours: Full Moon Stage je kapitola sama pro sebe

Sedmnáct nových jmen pro Colours: Full Moon Stage je kapitola sama pro sebe

4.5.2016 00:00 Hudba

Festival Colours of Ostrava, který proběhne od 14. do 17. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic, přidává do programu sedmnáct nových jmen, která patří k tomu nejzajímavějšímu na nezávislé scéně u nás i v zahraničí. Jejich výběr vznikl pod dramaturgickým vedením magazínu Full Moon a všechny vystoupí na scéně pojmenované právě podle tohoto alternativního hudebního měsíčníku.

Zvětšit obrázek

Polská zpěvačka Brodka přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Damian Kramski, Agencja Live

„V magazínu Full Moon se od začátku jeho existence snažíme domácím jménům věnovat stejně důsledně a vážně jako zahraničním hvězdám, podobně přistupujeme také k programu Full Moon Stage. Může to vyznít jako klišé, ale každé jméno je stejně důležité, mozaika by bez žádného z nich nebyla úplná,“ vysvětluje filozofii scény šéfredaktor magazínu Michal Pařízek.

Na Full Moon Stage v roce 2016 vystoupí tyto kapely: B4, Brodka (Polsko), Děti mezi reprákama, HRTL, Kittchen, Lazer Viking vs. Sabrehart, Metronome Blues, Mueran Humanos (Argentina), Nauzea Orchestra, Ospalý pohyb, Please the Trees, Sacri Cuori (Itálie), Syny (Polsko), The Ills, Veena, Zu (Itálie) a vítěz soutěže 1Band2Play, jehož jméno bude oznámeno 28. května.

Hlavní důraz při tvorbě programu Full Moon Stage je znovu kladen na domácí alternativní jména, bez ohledu na žánrové škatulky. Přesto bude letošní program v lecčems odlišný. „V minulých letech se jasně potvrdilo, že tato scéna na festivalu našla svoje publikum,“ říká Pařízek a doplňuje: „Po dohodě s vedením festivalu jsme se letos rozhodli k programu přistoupit trochu jinak a dramaturgii scény ještě víc provázat. Line-up je poměrně náročný, ale věřím, že díky tomu mnohem zajímavější.“ Čerstvá jména z domácí scény doplňují ověření veteráni, také zahraniční vystupující byli vybíráni s ohledem na kompaktnost programu.

Jednou z tajných hvězd festivalu bude podle Michala Pařízka polská zpěvačka Brodka: „Její vystoupení na festivalu Eurosonic Noorderslag bylo úchvatné. Brodka v květnu vydává album Clashes, u kterého si snadno vzpomenete na jména jako Bat For Lashes nebo Anna Calvi. Brodka je ale určitě nenapodobuje, pouze stojí hrdě vedle nich.“

Na Full Moon Stage dále vystoupí italská skupina Sacri Cuori, která po svém přistupuje k žánru americana, dále argentinská electro postpunková dvojice Mueran Humanos nebo polský alternativně hiphopový projekt Syny. Optikou dosaženého věhlasu bude největším jménem Full Moon Stage zřejmě halasná italská instrumentální trojice Zu, která pravidelně vystupuje a nahrává se hvězdami typu Mikea Pattona, Melvins, Sonic Youth, No Means No nebo Dälek. „Jejich vystoupení asi nebude pro každého, ale černá mezi barvy rozhodně patří a titul nejhlasitější kapely festivalu bude v dobrých rukou.“

Z domácích jmen upozorňuje Pařízek na skupinu B4, která vystoupí s programem Die Mitternachsmaus, coververzemi The Plastic People Of The Universe v krautrockovém podání, o páteční půlnoci zase pozve festivalové publikum k výletu do vesmíru písničkář Kittchen. „Tento osmdesátiminutový koncert bude jeden z vrcholů programu, Kittchen v sedmičlenné sestavě doprovodí dánský němý film Výlet na Mars,“ upřesňuje Pařízek a dodává další tip, vystoupení skupiny Martina Burlase Ospalý pohyb, která se loni vrátila po dvacetileté přestávce a na festival přiveze úplně nové album. Českou scénu dále zastupuje analogový mág HRTL, projekt Děti mezi reprákama, který vystoupí v tříčlenné sestavě, nebo nedávno obnovená skupina Veena, v jejíž sestavě najdeme členy skupin Kalle, Nod Nod či Please the Trees. Poslední jmenovaní na Full Moon Stage vystoupí také, stejně jako vítěz talentové soutěže 1Band2Play.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července v úchvatném industriálním areálu Dolních Vítkovic. Hlavními hvězdami Colours of Ostrava jsou Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, ANOHNI, Kodaline, The Vaccines či Slowdive a řada dalších.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.