Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chceme se posouvat dál, nová deska bude o dost jiná, říká lídr shoegazových DIV I DED Filip Helštýn

Chceme se posouvat dál, nová deska bude o dost jiná, říká lídr shoegazových DIV I DED Filip Helštýn

9.8.2016 00:00 Hudba

Frýdecko-místecká formace DIV I DED funguje už od roku 2013, četné personální změny ji však nedovolily se na scéně plně etablovat, tak jako se to mezitím podařilo třeba žánrově spřízněným Manon Meurt. Vzpomínkou na první – velmi silnou – sestavu zůstává kazetový debut Born to Sleep, na nějž snad brzy naváže nová studiová nahrávka. Z té již kapela zveřejnila dvě ochutnávky, které dávají tušit, že je zpět v nečekaně dobré formě. Přečtěte si rozhovor s tahounem jedné z nejzajímavějších tuzemských kapel současnosti.

Zvětšit obrázek

Hlavní protagonista kapely DIV I DED Filip Heštýn.
Foto: Tomáš Václavek, ov-kluby.net

Za dobu vašeho působení jste vystřídali hned několik zpěvaček, vyměnili baskytaristu a vypadá to, že se brzy rozejdete i s bubeníkem Jakubem. Čím to je?

Tak není to pro každého, že jo. Basák Vojta se zpěvačkou Verčou se ale de facto vrátili. Měli jsme předtím totiž ještě jednu společnou kapelu, na kterou pak teprve navazoval projekt DIV I DED. Takže se známe poměrně dlouho a hudebně si rozumíme. A Kuba od nás nechce odejít, jen má málo času, protože jeho hlavní kapela je Acute Dose.

Nabízí se otázka: Neuvažoval jsi o tom, že bys DIV I DED do budoucna koncipoval jako one man studiový projekt?

Ne, ale třeba jednou nějaký one man projekt založím.

Asi před měsícem jste vypustili nový singl Open the Door, který jste doprovodili také řádně DIY videoklipem. Jak probíhalo natáčení? Kdo z DIV I DED má na svědomí jeho konečnou podobu?

Klip jsme točili na několika místech v Praze, ve Frýdku-Místku a ve Skalici u Frýdku-Místku. Záběry jsme pak stříhali u mě doma s Verčou. Snažili jsme se použít především DIY efekty.

V komentáři k Open the Door hovoříte o tom, že nová deska je na spadnutí. Má už chystaná nahrávka název? Prozradíš nějaké detaily?

Název desky ještě neznáme, ale já bych chtěl název Connected. Uvidíme, jestli to projde. Deska bude obsahovat deset songů a bude rozdělena na dvě části. V jednom songu bude hostovat i Petr Kružík z Priessnitz. Většinu hudby jsem dělal sám u mě doma, některé skladby s Vojtou. Zpěvy děláme vždy jako poslední. Zanedlouho půjdeme s Kubou do studia dohrát živé bicí do pár písní.

V jakém formátu plánujete album distribuovat? Vsadíte opět na kombinaci MC + digitál?

Nejprve to vydáme elektronicky na Bandcampu, a pak bychom chtěli CD a vinyly. Mám už domluvený jeden label v USA.

Zajímavostí je, že váš kazetový debut se minulý rok dočkal vydání právě v USA skze label Fleeting Youth Records. Jak se k vám zaoceánští kolegové vůbec dostali? A jak tuto spolupráci s odstupem času hodnotíš?

Já ani sám nevím, prostě mi přišel email, jestli to nechceme vydat v USA. Tak jsem jim napsal, že jo.

Když už oficiálně vydáváte v Americe, není na čase tam začít koncertovat? Please the Trees to udělali a těží z toho dodnes…

Ano, to by bylo super!

Přestože se oba kazetové náklady – jak český z dílny Dialog Crew, tak ten americký – vyprodaly, stále u nás stojíte na okraji zájmu. Čím to podle tebe je? Takoví Manon Meurt si slávy užívají nepoměrně více, v žánru tedy důvod asi nebude…

Tak díky první desce a Vinyle nás chtěli poměrně dost. Koncertovali jsme tak pětkrát za měsíc, první půlrok byl docela silný a měli jsme našlápnuto. Před létem 2015 ale došlo k větším personálním změnám – přišla k nám úplně nová zpěvačka a basák Vojta. Byli jsme už pozvaní na významné letní akce a fesťáky, kde „nové“ DIV I DED slyšela spousta lidí, kteří se pohybují v branži, a tím se to asi pohřbilo. Nebylo to prostě dobré. Pak po létě 2015 došlo k dalším personálním změnám, to už k nám přišla zpěvačka Verča. Až se vydá deska, tak bychom měli být teoreticky zpět. Aspoň ten klip napovídá, že je o nás zájem a zas tak mrtvé to není. Možná je třeba chybou, že jsme nezměnili název kapely. Těžko říct. A Manon Meurt taky nejsou úplně super špičkoví, ale měli prostě štěstí, že hráli před My Bloody Valentine, a tak se jim rozjel vlak.

Ve vaší první sestavě basoval Ondřej Mikula, dnes více známý pod pseudonymem Aid Kid, který se po odchodu z DIV I DED stal doslova miláčkem tuzemských alternativců. Co ty osobně říkáš na jeho tvorbu?

Jo, některé songy má super, třeba 2night anebo Hidden Light je dobré psycho.

Jak se díváš na současnou shoegazovou scénu? Máš nějaké oblíbence i v rámci její aktuální vlny?

Nevím, já pěstuju slunečnice a čumím na pohádky, ale cirkus La Putyka byl super.

Jakou tomuto žánru a své kapele prorokuješ budoucnost?

Nejsem prorok, ale vím, že nechci dělat celý život to samé, takže to budeme směřovat tak trochu do elektroniky a do dalších experimentů. Už i ta nová deska bude o dost jiná než debutové album Born to Sleep. Chceme se zkrátka posouvat dál, nechceme zamrznout.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.