Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo PLATO chystá přednášky o krvi i o využití živých organismů pro umění

PLATO chystá přednášky o krvi i o využití živých organismů pro umění

22.11.2016 03:59 Obraz & Slovo

Přednášky hned tří uznávaných badatelů a odborníků má v listopadu na programu Galerie města Ostravy PLATO. V úterý 22. listopadu zde vystoupí profesor medicíny Roman Hájek s přednáškou nazvanou „Až na krev“, ve čtvrtek 24. listopadu proběhne přednáška teoretika a historika médií Tomáše Dvořáka o různých podobách personifikace. V pondělí 28. listopadu pak estetik a biolog Karel Stibral představí bioart jako aktuální umělecké téma. Všechny akce se budou konat od 18 hodin ve výstavních prostorách Multifunkční auly Gong.

Zvětšit obrázek

Pohled na červené krvinky, kterým PLATO láká návštěvníky na přednášku profesora Romana Hájka.
Foto: PLATO

„Medicínskou přednáškou o krvi vycházíme vstříc Markétě Vaňkové, která si přála, aby výklad o krvi doprovodil její aktuální výstavu Pravděpodobně na poli. Každého z nás škola vybavila určitými znalostmi, nyní mají návštěvníci možnost srovnat své vědění s tím, co o krvi ví a neví moderní medicína. A i když je galerie možná nezvyklým místem, platí, že krev je jedním významných motivů, prostřednictvím kterého se umění zamýšlí nad lidskou bytostí,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer Galerie města Ostravy / PLATO.

Úterní přednášku povede profesor Roman Hájek, který je přednostou Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a zároveň vyučuje na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Ve čtvrtek 24. listopadu se v PLATO představí Tomáš Dvořák, vědecký pracovník Filozofického ústavu Akademie věd ČR, pedagog působící na Katedře fotografie FAMU a šéfredaktor časopisu Teorie vědy. Jeho přednáška „Personifikace jako forma života“ se dotkne jednoho z významných vědeckých problémů: je možné, aby naše poznání vesmíru bylo nezatížené lidskou perspektivou? Anebo je pro proces poznání nevyhnutelné, že oživujeme neživé entity, nebo je dokonce obdařujeme právy a vůlí?

Estetik a historik přírodních věd Karel Stibral bude mluvit o mimořádně aktuálním tématu – tzv. bioartu, tedy o tom, jak umělci pracují s živými organismy a jak mohou při vytváření uměleckých děl využívat moderní vědecké postupy z oborů jako biotechnologie nebo šlechtitelství. Karel Stibral působí na Katedře environmentálních studií Masarykovy univerzity, je ředitelem Ústavu estetiky a dějin umění na Jihočeské univerzitě a přednáší na Katedře kulturní a sociální ekologie Univerzity Karlovy. Je také autorem řady knih o vztahu umění, estetiky, evoluční teorie a krajiny.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.