Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Výstava V novém světě, označovaná za výtvarnou událost roku, se chýlí ke konci

Výstava V novém světě, označovaná za výtvarnou událost roku, se chýlí ke konci

9.12.2016 00:00 Obraz & Slovo

Výstava V novém světě, kterou pro Dům umění připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO)ve spolupráci s kurátorem Karlem Srpem a Národní galerií v Praze, bude zpřístupněna už jen do 8. ledna příštího roku.

Zvětšit obrázek

Šéfkurátor výstavy V novém světě Karel Srp u obrazu Václava Špály Pradleny..
Foto: Aleš Honus

Výstava v Domě umění představuje tvorbu 54 umělců z let 1917 až 1927. Umělecké artefakty Emila Filly, Jindřicha Štyrského, Toyen, Josefa Šímy, Antonína Procházky, Otto Gutfreunda nebo Otakara Kubína a dalších významných i méně známých představitelů moderny a avantgardy dosud zhlédlo na 12 tisíc milovníků výtvarného umění. V devíti částech výstavy je prezentováno více než dvě stovek uměleckých děl. K vidění jsou malby, kresby, grafiky, plastiky a fotografie ze soukromých sbírek i státních institucí. Výstava stamilionové hodnoty bude v Ostravě k vidění až do 8. ledna 2017.

Nově galerie do výstavních prostor umístila čtyři dotykové obrazovky s videozáznamy s komentáři hlavního kurátora výstavy Karla Srpa, v nichž představuje jednotlivé části expozice, autory i vybrané artefakty. Tyto samoobslužné přístroje může návštěvník spouštět opakovaně dle své volby.

„Galerie výtvarného umění v Ostravě dosud realizovala 12 komentovaných prohlídek s kurátory a 121 vzdělávacích a tvůrčích programů pro školy i veřejnost,“ doplňuje mluvčí galerie Kateřina Mertha. „Galerie nyní pracuje na reprezentativní a rozsáhlé publikaci se sedmi sty reprodukcemi z pera hlavního kurátora Karla Srpa a jeho týmu. Vzhledem k rozsáhlé heuristické práci a náročnému zpracování reprodukcí však bude publikace vydána až v průběhu příštího roku.“

Od prvního prosince až do konce výstavy navíc galerie nabízí všem seniorům nad 65 let vstup zdarma. Pro skupiny minimálně deseti seniorů galerie navíc uskuteční také komentované prohlídky s kurátory s volným vstupem. Ty je možno si objednat telefonicky, nebo emailem.

Pro velký zájem ze strany veřejnosti o komentované prohlídky GVUO přidává dva extra termíny, a to 20. prosince a 5. ledna. Obě komentované prohlídky budou začínat tradičně od 17 hodin. Ostatní termíny komentovaných prohlídek jsou již naplněny.

Galerie bude mít otevřeno i během vánočních svátků. Na Štědrý den od 10 do 14 hodin nabídne všem návštěvníkům možnost strávit čas čekání na Ježíška ve výstavních sálech. O prvním svátku vánočním bude otevřeno od 14 do 18 hodin, navíc vzhledem k tomu, že jde o neděli, bude výstava zpřístupněna zdarma. Druhý svátek vánoční bude v galerii zavřeno. Ostatní dny platí běžná otevírací doba – úterý od 10 do 20 hodin, ostatní dny kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Výjimkou je Silvestr, kdy bude otevřeno od 10 do 16 hodin. Na Nový rok bude galerie, jak již je tradicí, uzavřena.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.