Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Koncertní křest nového EP ostravských Outsiders byl plný nostalgického vzpomínání

Koncertní křest nového EP ostravských Outsiders byl plný nostalgického vzpomínání

5.3.2017 21:57 Hudba

Po vydání desky Pros’n’Cons v roce 2011 to u ostravských Outsiders vypadalo slibně. První nahrávka, díky které jsme je mohli začít brát vážně, sklidila úspěch a jedné z jejích skladeb se dokonce dostalo velmi vydařeného vizuálního ztvárnění. Poté se kapela stáhla do ústraní a pouze výjimečně o sobě dala vědět s dalším příslibem, že „letos“ už opravdu vydá dlouho připravovanou elektronickou nahrávku. Že se to v roce 2017 skutečně stane, už by si zřejmě nikdo nepomyslel. Ale přesto – Ostrava byla v sobotu 4. března svědkem živého uvedení EP s názvem MWI. A vše výše zmíněné se na podobě večera výrazně podepsalo.

Zvětšit obrázek

Ze sobotního koncertu kapely Outsiders.
Foto: Kristýna Trochtová

Po osmé hodině se na pódiu klubu U Krokodýlího ocasu objevila progrocková formace FTA, která byla hostem večera. Z FTA vždy vyzařuje až lacině pozitivní energie, přestože jejich hudba je spíše potemnělou záležitostí. Vtipy z úst Filipa Mráze tak zajímavě kontrastovaly s místy až škrobeně matematickou muzikou, což ale nemusí být nutně špatně. Skladby z loňské desky Sounds Like Music zněly naživo více než přesvědčivě, FTA byli skutečně výborně sehraní. S ohledem na fakt, že se vyžívají v nejrůznějších nepravidelnostech, lichých taktech a s pošklebky se baví marnými pokusy návštěvníků šlapat nohama do rytmu, je to obdivuhodné. Nejsilnější momenty? Jistě intenzivní From Within II a nová skladba Insider, věnovaná kapele, o kterou v tento večer šlo především.

Hostem večera byla kapela FTA. (Foto: Kristýna Trochtová)

Jestli mě něco na FTA fascinuje, pak je to jejich oddanost žánru, který dnes přežívá už jen díky resentimentu po Yes, jenž se zhmotňuje v tisíci a jedné jejich kopii, a také díky několika málo originálním kapelám na pomezí progresivního rocku a metalu s opravdu objevným přístupem k věci. FTA patří do druhé jmenované skupiny, s čímž se (bohužel) zároveň pojí i jejich předurčení ke komerčnímu neúspěchu. Ta vášeň, se kterou produkují komplikované a nevyzpytatelné skladby bez sebemenší naděje na publikum, které by je stejně vášnivě přijímalo, je mi nesmírně sympatická.

Outsiders měli zpočátku trochu problém se poskládat na pódium, ale nakonec to zvládli. Sice se to odrazilo na jejich tentokrát poněkud rezervovanějším projevu a viditelném diskomfortu, ale mohlo je uklidnit, že návštěvníci na tom v malých prostorách „Kroka“ byli velmi podobně. Konečně vím, co Kristýna Pokludová míní veršem „Projdu mrazem i tmou“ v písni Svou cestou.

Z koncertu Outsiders. (Foto: Kristýna Trochtová)

Po intru (Everything After) zazněly dvě skladby z nového EP (Calm Down, Reaching Far Behind), které potvrdily, že to s tím žánrovým odklonem nebude až tak horké. Využití elektronických zvuků totiž Outsiders ani v nejmenším nezbavuje jejich charakteristického stylu, možná naopak podtrhuje jejich výjimečnou nezařaditelnost a žánrovou fluiditu.

K mému překvapení koncert pokračoval staršími skladbami z období alba Pros’n’Cons bez jakéhokoli ohlížení se na deklarovaný charakter večera. Nicméně musím uznat, že slyšet po letech Alter Ego i klipový hit Monsters, Inc. bylo skutečně zvláštním (myšleno pozitivním) zážitkem. Poté měl následovat křest. „Technické potíže“ v podobě nemožnosti otevřít lahev umně žehlil rozený stand up komik a bubeník Michael Gacek v jedné osobě, takže vše bylo nakonec v pořádku a po pomoci z publika bylo EP MWI oficiálně uvítáno na svět.

Ze sobotního křtu. (Foto: Kristýna Trochtová)

Kmotra EP Michaela Hejrová byla ve svém projevu stručná, pročež se hned mohlo pokračovat v hudební produkci. Po Volném pádu, kterému se dostalo snad jeho zatím nejpůsobivějšího živého provedení, následovaly vyloženě „old school“ hity z období desky Out of Sight, které dnes možná zní už mírně komicky, ale v rámci nálady celé akce – nálady spíše nostalgické – to vlastně nikomu, ničemu nevadilo.

Outsiders už rozhodně nemají ambice vrátit se naplno na scénu a jejich nová nahrávka nechce vířit jakékoli vody, ať už je v rámci jejich diskografie sebezásadnější položkou. Sobotní křest MWI však v částech, kdy se nejvíce vzpomínalo, jasně ukázal, nakolik Outsiders svého času formovali místní rockové publikum. A to je nakonec asi to nejdůležitější.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.