Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dream Factory odtajňuje první jména. Dejvické divadlo přijede s inscenací Vzkříšení

Dream Factory odtajňuje první jména. Dejvické divadlo přijede s inscenací Vzkříšení

29.3.2017 13:37 Divadlo

Blíží se devátý ročník Dream Factory Ostrava, největší přehlídky činoherního divadla na severní Moravě. Festival letos začíná již 30. května a potrvá do 4. června. Slavnostně ho zahájí inscenace Dejvického divadla s názvem Vzkříšení, v hlavních rolích s Marthou Issovou, Václavem Neužilem a Ivanem Trojanem. Předprodej vstupenek startuje ve čtvrtek 30. března, kdy bude na webových stránkách festivalu zveřejněn kompletní program.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Dejvického divadla Vzkříšení.
Foto: Dejvické divadlo

Již podeváté se Ostrava na několik červnových dnů stane centrem české divadelní scény. Do města přijedou známé soubory z Česka, Slovenska i Polska. Diváci se mohou těšit například na brněnské divadla Husa na provázku a HaDivadlo, pražské Divadlo pod Palmovkou, Činoherní klub či dokonce na Národní divadlo Praha.

Organizátoři ve středu oznámili, že letošní ročník zahájí inscenace Dejvického divadla s názvem Vzkříšení. Slavnostní zahájení proběhne v Domě kultury města Ostravy. Podtitul inscenace Vzkříšení zní Dramatizace povídek neznámého autora. Oním neznámým autorem má být jakýsi Daniel Doubt. Ve skutečnosti však jde o kolektivní pseudonym samotného Dejvického divadla a na textu se kromě režiséra Michala Vajdičky a dramaturgyně Evy Sukové podíleli přímo herci. Diváci v představení uvidí Marthu Issovou, Ivana Trojana, Václava Neužila, Hynka Čermáka a další členy i hosty dejvického souboru.

Tvorbu režiséra a bývalého uměleckého šéfa Dejvického divadla Vajdičky mohou Ostravané znát již z dřívějších ročníků Dream Factory. V roce 2012 festival zařadil do programu jeho inscenaci Ucpanej systém, o rok později pak neméně populární komedii A. P. Čechova Racek.

Kromě herců Dejvického divadla na festival přijedou také Veronika Žilková, Ivana Uhlířová, Stanislav Majer, Roman Zach, Vladimír Javorský, Ondřej Pavelka, Jiří Pecha a mnoho dalších osobností české divadelní scény. Festivalový program bude probíhat ve většině ostravských kamenných divadel či v industriálním areálu Provozu Hlubina a Dolní oblasti Vítkovice.

Letos navíc přibude přímo v centru města nová scéna s názvem Palace. Předprodej bude spuštěn 30. března.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.