Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Tak trochu jiná módní přehlídka: PLATO chystá čtyřhodinovou akci v bývalém Bauhausu

Tak trochu jiná módní přehlídka: PLATO chystá čtyřhodinovou akci v bývalém Bauhausu

8.4.2017 07:05 Obraz & Slovo

Mimořádnou sérii uměleckých performancí připravuje na středu 12. dubna od 18 hodin ostravské PLATO v bývalém hobby-marketu Bauhaus. Performance je součástí výstavního projektu Přípravný portrét Mladé dívky. Jednotlivá vystoupení a akce bude spojovat chladná charismatičnost módních přehlídek a afektovanost hereckých výstupů.

Zvětšit obrázek

Z jedné z proběhlých performancí Lukáše Hofmanna Ikea Made Fashion.
Foto: PLATO

Hlavními protagonisty téměř čtyřhodinového programu jsou výrazné umělecké osobnosti Aleksandra Ska (Polsko), Natalia LL (Polsko), Lukáš Hofmann / Saliva (ČR) a Aditya Mandayam (Indie). Aktivně se ovšem zapojí také více než deset dalších performerů, které autoři přizvali ke spolupráci. Na závěr večera je plánována afterparty s DJ Strachkvasem.

Obrovský prostor opuštěného hypermarketu se tak 12. dubna stane součástí post-korporátní apokalyptické vize. „Sociální sítě, reklama a marketing komodifikují přirozenou lidskou potřebu sdílení a vztahů s druhými, využívají ji k tomu, aby nám prodali nějaké zboží,“ řekl Michal Novotný, který je autorem koncepce večera. „Všechny performance, které v Bauhausu představíme, nějakým způsobem ironizují, absurdizují, přehrávají nebo přehánějí tyto techniky nátlaku, které na nás odevšad útočí s tím, že musíme být šťastní jako na nějaké fotografii a ještě se u toho nejlépe sami vyfotit a nahrát fotku na internet,“ doplnil Novotný, jenž je spolu s Danielou a Lindou Dostálkovými také kurátorem výstavy Přípravný portrét Mladé dívky (k vidění do 7. 5. 2017).

Komponovaný večer zahájí v 18 hodin polská intermediální umělkyně Aleksandra Ska, která v rámci své performance uvítá návštěvníky u vstupu do Bauhausu vegetariánskými klobásami. Její vystoupení doplní video Consumer Art z roku 1972 od polské umělkyně Natalie LL, průkopnice performativního feministického umění ve střední a východní Evropě.

Mezi 18:45 a 20:30 se pak v prostorách bývalého hobby-marketu uskuteční performance Dry Me a River mladého umělce, DJ a modela Lukáše Hofmanna / Salivy, jehož práce byly prezentovány v Schinkel Pavilonu v Berlíně, v Moderna Museet ve Stockholmu a v Kabaretu Voltaire v Curychu.

„Prostor vyklizeného Bauhausu se promění za pomoci více než deseti performujících v dějiště současnosti. Ta je protknutá kombinací znecitlivělosti a emocionality, která proniká každou vrstvou společenského fungování. Moje performance to odráží. Performance je pro mě mimo jiné rituální akt, při kterém se snažím zpřítomnit a cítit, že existuji a že prostor kolem mě má nějakou temporalitu a prostorovost,“ doplnil Lukáš Hofmann.

Ostravské performance se zúčastní modelové a modelky z Berlína, Vídně, Prahy a Ostravy, kteří byli vybráni na základě specifických umělcových požadavků. Mezi aktéry se objeví mj. i významní čeští umělci Jiří Kovanda a Vojtěch Fröhlich. Do svého vystoupení zakomponuje Lukáš Hofmann působící pod jménem Saliva také ruské chrty (barzoje).

Zhruba od 21 hodin uzavře hlavní program večera performance Adityi Mandayama nazvaná Milf-selfie. Odehraje se v labyrintu, který pro tento účel vytvoří PLATO uprostřed Bauhausu. Návštěvníci, kteří se odváží jít až do jeho středu, budou mít možnost vyfotit se s umělcem proměněným v ženu, označovanou na internetu vulgární zkratkou MILF. Mandayam bude oblečen v modelu – uměleckém díle, které je v rámci výstavy Přípravný portrét Mladé dívky k vidění v Kanceláři pro umění.

Program umožňuje návštěvníkům volně přicházet a odcházet. Po skončení performancí bude večer ještě pokračovat afterparty, kterou hudebně podpoří DJ Strachkvas. Je samozřejmě zajištěno i občerstvení formou mobilního baru.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.