Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Práce na nových skladbách byla pro mne terapií, říká Frodys před vydáním dalšího alba kapely Awrizis

Práce na nových skladbách byla pro mne terapií, říká Frodys před vydáním dalšího alba kapely Awrizis

19.12.2017 07:53 Hudba

Už úvodní singl dává tušit, že připravované album formace Awrizis nebude jen tak obyčejnou deskou, kterou si lze poslechnout a následně v klidu odložit, protože ničím nezaujme. Tohle bude jiný příběh. Ukázka jasně naznačuje, že Awrizis už brzy vystřelí pořádně dravou hybrid metalovou raketu, jejíž cílovou destinací by nemusela být jen Česká republika, ale mohla by způsobit značný rozruch i v zahraničí. S Markem „Frodysem“ Pytlíkem si kulturní deník Ostravan.cz povídal nejen o plánované desce, ale také o tom, jak vypadá oddanost hudbě, a zároveň kytarista a zpěvák této skvadry prozradil, proč byl jako host na album pozván Bilos z Malignant Tumour.

Zvětšit obrázek

Kapela Awrizis zanedlouho vydá nové album.
Foto: archiv

Nedávno jste vypustili do světa skladbu Blinded By Rays Of Light, která by se měla nacházet na vašem připravovaném novém albu. Proč jste vybrali zrovna tento song?

Abych byl upřímný, s výběrem singlu jsem si lámal hlavu do poslední chvíle. Nová deska a skladby jsou tak rozmanité, že album jako celek nemůže reprezentovat jediný song. Nakonec jsem tedy vybral Blinded By Rays Of Light, protože nejvíce navazuje na dosavadní tvorbu, která se nesla v duchu melodického death/black metalu. Tato skladba tak tvoří přirozený most mezi minulostí a současnou deskou. Nechtěl jsem hned ze začátku nabudit dojem, že jsme drasticky změnili styl, což by ani nebyla pravda. Druhý singl už ale bude trochu o něčem jiném.

To zní opravdu lákavě… Přiznám se, že ústřední melodii této písně bych si dokázal představit i u tvého dalšího projektu – Postcards from Arkham… Je to pro tebe spíše dobře, nebo špatně? Setkal ses už s tímto názorem?  

Do budoucna chci obě moje kapely rapidně rozlišit, ale v tomhle období si docela užívám, že k sobě mají nějak blízko. Jelikož sto procent hudby pro Postcards from Arkham a devadesát procent hudby pro Awrizis složím já, je asi zbytečné snažit se násilně maskovat svůj rukopis. Je lepší se soustředit na kvalitu. Navíc pokud si zajdeš na koncert Postcards from Arkham a pak Awrizis hned vidíš, že každá kapela je úplně o něčem jiném, jak hudebně, tak vizuálně i energicky. A to mě naplňuje.

Nové album Awrizis by tedy mělo vyjít začátkem příštího roku. Co je možné v současnosti o něm prozradit?

Deska je po hudební stránce hotová. Ladíme jen detaily. Pracujeme s hosty a já dodělávám vizuální stránku alba. Žánrově fakt nevím, kam album zařadit. Jsme konečně nejblíž označení hybrid metal, což je prostě slitina několika různých druhu kovu. Celkově máme připraveno deset skladeb, z nichž jsem devět složil já a jednu kytarista Matěj. Název desky zveřejníme na Vánoce, následovat bude studio report a jeden ze křtů bude v dubnu v Ostravě.

Novinka se objeví téměř po pěti letech od debutového alba Final Hybridation a split albu Damnation & The Rotten Brood. Skládal jsi během té doby průběžně, nebo ses do komponování pustil třeba až letos?

Skládám neustále, většinou potřebuju „jen” kopanec, abych desku dokončil. Zajímavostí možná je, že jsem tuhle desku dokončoval souběžně s albem Manta od Postcards from Arkham. Procházel jsem zvláštním obdobím, kdy jsem hudbu potřeboval opravdu hodně, abych se udržel v dobrém psychickém stavu. Takže jsem při skládání procházel takovou vlastní terapií. Možná proto je tak divná…

Mimochodem když tvoříš nové písně pro Awrizis, dodržuješ nějaké „rituály“, které se osvědčily v minulosti, nebo musíš být v nějakém rozpoložení, které ti dovoluje ponořit se do světa Awrizis?

Hudba Awrizis je hlavně o energii, takže nejvíce inspirace sbírám na koncertech a při jiných aktivních činnostech. Problém je, že v poslední době moc metal neposlouchám, ale největší vliv na mě měli Mastodon, Kvereltak, Gojira a Bloodbath. Ale ti mě inspirují už dlouhou dobu. Za poslední rok jsem právě tyto kapely viděl konečně naživo, a proto možná měly vliv na zvuk nového materiálu. Chtěl jsem syrový zvuk s důrazem na kytary, takže v každé skladbě je hned několik kytarových stop a každá je nahrána na jiný aparát. Myslím si, že si na mě kritika opět smlsne. Na to jsem připraven.

Prostřednictvím vašeho facebookového profilu jste už oznámili, že na albu bude hostovat Bruno (Krabathor, Hypnos)… Proč padla volba zrovna na něj? Jak bys charakterizoval píseň, ve které bude zpívat? Na svém facebookovém profilu jste také uvedli, že si vybral „nejvíce blackovou skladbu“…

Mužů prozradit, že hostů bude více. Bruno byl zkratka první, který měl hotovo. (smích) Spolupracovali jsme už spolu na mnoha projektech a tato spolupráce byla pro oba příjemným zpestřením. Dal jsem mu na výběr tuším ze tří skladeb, kdy každá byla, jak jsem již na začátku zmínil, úplně jiná. Ale s jeho výběrem jsem nebyl překvapen. Už jsme se dávno bavili o tom, že ho baví i černý kov a že by si chtěl něco podobného vyzkoušet. Musím říct, že je to docela zajímavá kombinace a výsledek zní skvěle.

Je možné prozradit i nějaké další hosty? Podle jakých kritérií jste tyto osoby vybírali?

Já vybíral hlavně lidi, kterých si vážím a kteří na české scéně něco dělají a mají jedinečné charisma. Důraz jsem kladl také na spolehlivost, nemám zapotřebí někoho přemlouvat nebo někoho do něčeho nutit. Proto jsem rád a vážím si hostů, kteří se mnou spolupracují. Jejich jména budeme postupně odhalovat na našem facebookovem profilu a určitě se objeví i ve studiovém reportu. Jedním z hostů, který vyhovuje specifikacím, je i Bilos z Malignant Tumour, a při krátkém nahrávání samozřejmě hned padla flaška Jacka Danielse. V rámci nahrávání byl natočen i videorozhovor a skladba Burn the Flame je podle jeho slov: Black metal s pohádkou na konci. (smích)

Bude mít novinkové album nějakou koncepci? 

Koncept desky je jednoduchý: svoboda. Chtěl jsem, ať má každý song jinou atmosféru, jiný žánr a nechtěl jsem se nijak omezovat. Ani hudebně, ani textové ani vizuálně. Jak jsem prozradil na začátku rozhovoru, je toto album i více osobní.

Vnímáš, že se kapela od svého založení nějakým směrem posunula?

Kapela je teď úplně jiná. Z původní sestavy, která nahrála první EP, jsem zbyl jen já, ale například bratři Gruntové se mnou hrají déle než právě původní členové. Po šesti letech fungování jsem konečně s touto kapelou spokojen, ale jsme teprve asi na šedesáti procentech celkového potencionálu. Velkou zásluhu na tom má nový bubeník Izual, který má spoustu zkušeností z takových kapel, jako jsou Hypnos, Master a Amortez. Kapela je vždy tak dobrá, jak je dobrý její bubeník a nový bubeník ovlivní zvuk celé kapely. Živá vystoupení jsou teď mnohem energičtější.

Dám příklad. Právě jsme jeli Winter is Coming Tour, kde jsme se mimo jiné zastavili v Třinci, kde se odehrála naprosto šílená afterparty. Někteří ani nespali, tedy já, a jelo se na další koncert do Šumperka. Všichni podali stoprocentní výkon a pak někoho napadlo, asi opět mě, že bychom mohli jet ještě do jiného města a odehrát tajný koncert ještě v jednu hodinu ráno. Bez honoráře, prostě jen tak pro zábavu. Kluci do toho šli a opět na sto procent. Pokud tohle nesvědčí o oddanosti hudbě, tak už nevím…

V souvislosti s kapelou Awrizis jsme mohli narazit třeba na spojení „hybrid metal“ nebo „psychedelic metal“… Myslíš si, že je důležité mít nějak svou hudbu označenou a tím de facto dát posluchači návod, co může očekávat?

Já si z toho dělám víceméně legraci. Samozřejmě je dobré vědět, jestli jdeš na kapelu, která hraje jazz, nebo grindcore. Pokud už to nepoznáš z názvu. (smích) Ale v rámci metalu je to myslím fuk. Nějaké škatulkování mě moc nebere. Hybrid metal jsem vymyslel, protože jsme na death metal moc moderní a melodičtí a na black metal zase moc deathmetaloví. (smích)

Patříte také ke skupinám, které se nebrání nahrávání videoklipů. Je to podle tebe účinná propagace kapely?

To nevím. Já si klipy pro svoje kapely točím sám, protože mě to baví. Na to, aby mi je točil někdo cizí, nemám peníze a nervy. (smích) Jako v každém odvětví lidské činnosti se standardy a principy mění a rozvíjí. Bohužel v dnešní době, pokud kapela nemá videoklip, jako by neexistovala.

Jaké jsou vaše plány po vydání nového alba? 

Plány jsou před vydáním desky vždy velké. Do tohohle alba jsem dal spoustu energie a chtěl bych, aby následující minimálně dva roky vystačilo na několik důležitých aktivit, zahraniční tour a několik klipů nevyjímaje.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.