Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na šestý ročník Ostravy v plamenech dorazí Grave Digger. Festival bude jednodenní

Na šestý ročník Ostravy v plamenech dorazí Grave Digger. Festival bude jednodenní

20.9.2018 17:30 Hudba

Německá legenda Grave Diger je první potvrzenou velkou hvězdou šestého ročníku festivalu Ostrava v plamenech, který se uskuteční v sobotu 3. srpna 2019 a nabídne deset špičkových kapel z celého světa. Po letošním dvoudenním ročníku se pořadatelé rozhodli příště vrátit k modelu jednodenního festivalu. Nicméně naznačují, že v roce 2020 by mohl festival trvat klidně i tři dny.

Zvětšit obrázek

Metalová kapela Grave Digger přijede do Ostravy.
Foto: archiv

První kapelou, jejíž jméno pořadatelé odtajňují, je Grave Digger. Přestože tahle německá parta v čele s majitelem nezaměnitelného chrapláku Chrisem Boltendahlem funguje od roku 1980, bude to její první návštěva Ostravy.

Prvním albem Grave Digger bylo nesmrtelné Heavy Metal Breakdown z roku 1984. „Nejeden z nás si vzpomene na svá školní léta, kdy kolovaly kazety pořízené na tehdejší nelegální ostravské burze s tímto albem. Skladby jako We Wanna Rock You nebo Yesterday má spousta z nás hluboko pod kůží,“ říká pořadatel Patrik Kohut.

Grave Digger nyní mají na svém kontě celkem 19 studiových alb, za niž to poslední s názvem The Living Dead vyšlo před několika málo dny a díky své kvalitě získává nejvyšší hodnocení recenzentů hudebních magazínů po celém světě a zejména u fanoušků.

Festival Ostrava v plamenech bude napřesrok jen jednodenní. Pořadatelé Patrik Kohut a Petr Šiška společně tvrdí, že jim letos fanoušci psali, že by byli rádi, kdyby se festival vrátit ke konceptu jednoho dne. „Zpočátku jsme tuhle myšlenku zavrhli, ale nakonec jsme si řekli, proč vlastně ne? Oba máme rádi pestrost nejen v hudbě a cokoliv držící se v zaběhnutých kolejích může začít časem nudit,“ shodují se pořadatelé.

„První čtyři ročníky festivalu byly jednodenními se sedmi nebo osmi kapelami na programu. Letošní festival jsme uspořádali na dva dny se třinácti kapelami. Příští ročník bude opět jednodenní, tentokrát s deseti kapelami. A ten další? Kdo ví, třeba bude sedmá Ostrava v plamenech na tři dny, proč se bránit experimentům?“ dodávají pořadatelé.

Předprodej vstupenek odstartuje v sobotu. V prodeji bude také limitovaná edice VIP vstupenek, ke které návštěvníci dostanou festivalové tričko, možnost konzumace v hodnotě 500 korun, pobyt ve VIP prostoru a další výhody.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.