Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Cena Jantar 2018 za literaturu: Nominováni jsou Marek Pražák, Irena Šťastná a Jan Vrak

Cena Jantar 2018 za literaturu: Nominováni jsou Marek Pražák, Irena Šťastná a Jan Vrak

30.1.2019 18:00 Ceny JANTAR

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace za rok 2018 v kategorii literatura. Nominovaní byli Marek Pražák za básnickou sbírku Hallada o Olejovém Městě, Irena Šťastná za knihu Sen o třetí plíci a Jan Vrak, vlastním jménem Tomáš Koudela, za sbírku Voda není rum. Čtěte dále verdikt poroty:

Básník, hudebník, výtvarník a performer Marek Pražák (1967) v knize Hallada o Olejovém Městě přináší specifické básnické gesto, v němž se spojuje originální šamanský hlas a halladářské blues o periferiích areálových a lidských. Vytváří tak velice svébytný a silný celek, jenž výrazným způsobem přesahuje regionální prostor. (Knihu vydalo nakladatelství Protimluv)

Marek Pražák. (Foto: Ivan Mottýl)

Irena Šťastná (1978) ve sbírce Sen o třetí plíci přináší hutnou, koncentrovanou poezii plnou silných obrazů a překvapivých spojení. Je to poezie syrová, hmatatelně konkrétní, plná zádrhelů, uzlů, suků – tato zemitost však vyrůstá z podloží až surreálné snovosti, volnosti, prostoru pro experiment. Výsledkem je intenzivní zážitek pro všechny smysly. (Knihu vydalo nakladatelství Protimluv)

Irena Šťastná. (Foto: archiv)

Jan Vrak (1967) svou sbírkou Voda není rum znovu ukazuje, že základem jeho poezie je obraz. Zachycené jsou však jen zlomky, ozvěny a odlesky dění a významů. Prožité zkušenosti básnického Já jsou minimalizovány. Lapidárně vyjádřené poznatky, pocity, postřehy se dotýkají obludných chvil historie, ironizují pýchu lidského rodu, představují paradoxy našich dnů, směšnost našich idyl. (Knihu vydalo nakladatelství Tera)

Tomáš Koudela alias Jan Vrak. (Foto: Adolf Horsinka)

Porota pro literaturu, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Libor Magdoň, Johanna Maksym-Benczew, Jan Malura, Ivana Málková, Roman Polách a Simona Martínková-Racková

*

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

 

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.