Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Otevřená mysl je klíč k porozumění, říká Lukáš Hradil před festivalem Slezská lilie

Otevřená mysl je klíč k porozumění, říká Lukáš Hradil před festivalem Slezská lilie

9.6.2019 18:24 Hudba

Myslíte, že zpívat gospel může každý? Dozvíte se v rozhovoru s Lukášem Hradilem, dramaturgem zajímavého festivalu, který už se stal v Ostravě dobrou adresou a příjemnou tradicí. Už 14. června se budete moci přesvědčit, že zpívat gospel jde bez znalosti not i angličtiny. Festival Slezská lilie byl založen na platformě poznávání, diskusí, naslouchání a otevřenosti. Také letos je možné navštívit řadu koncertů, besed a přednášek zdarma, těšit se lze například na Ondřeje Gregora Brzobohatého a mnoho dalších. Jste ochotni pomoci tam, kde to je zapotřebí? Ať už ano, či ne, možná právě pro vás bude tento festival velice příjemným překvapením.

Zvětšit obrázek

Baskytarista a zároveň organizátor festivalu Slezská lilie Lukáš Hradil.
Foto: Tomáš Václavek

Jaká je koncepce letošní Slezské lilie? Přistoupili jste k nějakým změnám oproti scénářům z posledních let?

Letošní koncepce je velmi podobná té loňské, jen jsme se rozhodli, že letos nebudeme v kině Vesmír a zaměříme se ještě více na pódium před katedrálou Božského Spasitele, které dozná jistých vylepšení tak, aby návštěvníci byli ještě více spokojeni.

Ostrava se může považovat za město se silnou gospelovou tradicí. Teď Slezská lilie přichází s Family Gospel Ostrava. Představíš nám tento soubor a prozradíš, co od něj můžeme očekávat?

Gospel znamená „dobrá zpráva“. Ostravský komunitní gospelový sbor vedou dobrovolníci, kteří se o svůj talent a dovednosti dělí zdarma. Jedná o týmovou aktivitu, kde záleží na každém jednotlivci, a proto si lidé v gospelovém sboru vzájemně pomáhají, aby byl výsledek společného úsilí co nejlepší. Jejich hlavní myšlenkou je, že zpívat gospel může téměř každý, není třeba znát noty ani angličtinu. Zpívání je zdravé a má uklidňující vliv – o tom se ostatně mohou přesvědčit návštěvníci Slezské lilie na vlastní uši i oči!

Jedním z headlinerů bude letos Ondřej Brzobohatý. Čím je pro tebe jeho hudba zajímavá, že ses ho rozhodl pozvat na festival?

Ondra je takovým zajímavým fenoménem posledních let a jeho tvorbu sleduji už delší čas. Důvodem pozvání na festival byl prostě fakt, že se na tento druh rodinného festivalu velice hodí. Jistě není bez zajímavosti, že v line-upech jiných festivalů byste jeho jméno hledali jen těžko, obvykle totiž festivalová vystoupení odmítá. O to větší ctí nám je tuto osobnost přivítat na Slezské lilii.

Neodmyslitelnou součástí Slezské lilie je slovo. O čem se bude letos diskutovat?

Pozvání přijalo hned několik zajímavých osobností. V kostele sv. Václava se můžete těšit na poutavou přednášku psychologa a dominikána Petera Tavela s názvem (Dez)orientace v dnešní době. Nedělním festivalovým dnem nás tentokrát provede známý neratovský kněz Josef Suchár, který stojí v čele tamního komunitního centra pro zdravé i postižené a říká spolu s nimi: „Chceme, aby nebyli jen těmi, co k druhým natahují ruce, ale aby si naopak všímali, kde mohou pomoci. To dělá člověka člověkem.“

Důležité je proto také vědět, že Festival již podruhé benefičně podpoří provoz Azylového domu pro těhotné ženy v tísni skrze Nadační fond Betlém nenarozeným, jelikož velmi oceňujeme poslání organizace i nasazení dobrovolníků. Nedílnou součástí festivalové neděle budou i cestopisné přednášky Leoše Ryšky a Dariusze Sputa nazvané „Faráři na cestách“.

Mnoho lidí dnes zajímá i otázka islámské kultury a její role v kontextu Evropy. Je to pro tebe důležité téma? 

Je to jistě zajímavé téma, ale možná mi trochu uniká jeho souvislost s festivalem Slezská lilie, který má motto: Jsme tu pro druhé. Tím by se dalo shrnout vše – pokud jsme zde opravdu pro druhé, není nejdůležitější otázka islámské či jakékoli jiné kultury, ale to, zda jsem ochoten lidsky pomoci těm, kteří to potřebují.

Slovenská worshipová kapela Timothy patří ve svém ranku ke známým a osvědčeným tahounům. Jak bys ozřejmil čtenářům přívlastek worshipová hudba? Co si pod tímto označením představit?

To je otázka zcela namístě, protože tento pojem je znám pouze části křesťanů, tedy poměrně úzce vymezené skupině posluchačů. Možná by se mohlo někomu zdát, že je to hudba primárně pro bohoslužebné účely. Přitom hudba Timothy je podle mě určená téměř pro každého – proto jsme ji také v programu nazvali kapelou, která hraje hudbu pro Boha i pro lidi.

Hlasoplet je acapellový soubor kluků, kteří si vystačí bez hudebních nástrojů. Vyzkoušel sis to někdy osobně? Čím tě Hlasoplet oslovil?

Dnes je tento styl vokálních kapel velmi populární, za jiné by se dala jmenovat třeba světová skupina Pentatonix. Setkání s lidským hlasem je vždy obohacující, jelikož je to vyjádření ze samotného nitra bez dalších nástrojů. A Hlasoplet je jedna z našich nejlepších kapel tohoto žánru. Jejich hudba a podání skladeb má ohromný přesah a krásně tak navazuje na loňské vystoupení Prague Cello Quartetu.

Sám jsi členem několika hudebních formací. Neláká tě zahrát si na Slezské lilii taky?

Láká, a možná k tomu jednou dojde. Příští rok má festival Slezská lilie desetileté výročí, tak třeba to oslavíme společně koncertem s muzikanty, kteří jsou blízcí mně i festivalu samotnému…

Na jaké další účinkující letošního ročníku bys rád dále upozornil?

Za zmínku stojí určitě všichni, kdo na festivalu vystoupí, pro úplnost dodám, že kromě hlavní scény před katedrálou Božského Spasitele na náměstí Msgre. Šrámka v centru Ostravy má festival ještě scénu v blízkém kostele sv. Václava, kde zahraje v sobotu skupina Tykráso a festivalový den tam zakončíme Večerem chval. V neděli se pak přesouváme ke kostelu sv. Antonína z Padovy v Ostravě – Kunčičkách, kde vystoupí mimo jiné také slovenský písničkář s českým jménem Peter Janků, který bývá označován za „folkové svědomí slovenského národa“.

Jak jsi spokojen s diváckou účastí posledních let? Má spíše vzestupnou úroveň?

Loni byl festival Slezská lilie součástí Ostravské muzejní noci, což bylo jistě pro diváky přínosem a určitá část se přišla podívat jen tak ze zvědavosti. Nicméně, v posledních letech sleduji vzestupnou tendenci, co se týká návštěvnosti, proto věřím, že si lidé na festival cestu najdou, obzvláště, je-li stále bez vstupného.

Po loňském úspěchu open air muzikálu Jesus Christ Superstar přicházíte s podobným hitem – Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Z jakých důvodů jste zvolili další kultovní dílo Lloyd Webbera?

Minulý rok jsme poprvé vyzkoušeli umístit biblický příběh Jesus Christ Superstar před katedrálu. Technicky i organizačně složité představení, ve kterém herci zpívali na venkovním jevišti před katedrálou za živého doprovodu orchestru přímo z jeviště divadla Jiřího Myrona, bylo úžasné. Logickou volbou pro tento rok byl další skvost z dílny Webber-Rice v podání Národního divadla moravskoslezského, tentokrát se starozákonním biblickým příběhem. Díky jedinečnému spojení Slezské lilie a zmíněného divadla vzniknul v Ostravě projekt, který pokračuje.

Jeden z nejznámějších muzikálů legendární dvojice autorů byl v roce 1968 uveden jako krátké školní pásmo pro děti. Z písničkové revue se však během desetiletí stal nejhranější britský muzikál v historii. Velkolepá zábavná muzikálová show pro všechny generace na motivy starozákonního příběhu o Josefovi, jednom z dvanácti synů Jákobových, a jeho úžasném pestrobarevném plášti přináší poučný a poutavý příběh i skvělé melodie.

Smyslem Slezské lilie je přinášet lidem možnost víry, radost a naději. Když ale vidíme, jaké krveprolití mají jednotlivá náboženství a jejich fundamentální odnože na svědomí, myslíš, že je to myšlenka, která nabízí transparentní ideje?

Festival Slezská lilie není tak úplně o idejích, jako spíše o setkávání. Když se potkáte se sousedem na ulici, taky nejprve nezjišťujete, jaký zastává světový názor. Snažíme se být platformou vzájemného poznávání. Jedině tak lze odstranit předsudky a odmítnutí – ty totiž obvykle pramení právě z nedostatku poznání či nevědomosti.

Napadlo tě někdy, že by lidstvu bylo bez všech náboženství lépe, kdyby si každý sám v sobě udělal pořádek a držel se opravdových hodnot?

Napadá mě to docela často. Jsem názoru, že náboženství bez ducha (či Ducha) je jen prázdnou formou. Tu formu pak plníme něčím jiným, co tam ale většinou nepatří. Přitom hodnoty jsou poměrně jasně dané, stačí je jen pochopit a mít otevřenou mysl – to je klíč k porozumění. A myslím si, že právě o to jde i na festivalu Slezská lilie.

 

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.