Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Když něco tvoříš, je to magický pocit, říká Oto Gajdoš z heavymetalových Solar System

Když něco tvoříš, je to magický pocit, říká Oto Gajdoš z heavymetalových Solar System

18.6.2019 08:00 Hudba

Havířovská parta Solar System má na svém kontě povedený počin Atlantis, přičemž aktuálně pracuje na novém albu. Se zpěvákem této heavymetalové formace Otem Gajdošem jsme se však kromě tohoto tématu věnovali také dalším souvisejícím záležitostem. Bývalý člen skupin Hypnotic Scenery či Hector tak mimo jiné poukázal na zásadní nešvar české hudební scény – mezilidské vztahy! Není nic překvapivého, že to, jaké jsou vztahy mezi muzikanty, fanoušky či promotéry navzájem, je odrazem toho, co se děje ve společnosti.

Zvětšit obrázek

Havířovská kapela Solar System.
Foto: archiv kapely

V současné době připravujete nové album. Můžeš prozradit podrobnosti?

Jsme opět po turbulenci změn v sestavě kapely, takže s novými členy sehráváme věci pro živé hraní. Na nových skladbách pracuje kytarista Petr Štrauch, já si dělám své linky a texty. Konkrétně je hotových devět skladeb. Až doděláme základ pro CD, začneme se písně učit, sehrávat, poupravujeme, jak nám vše bude ideálně sedět a poté se vrhneme na nahrávání. Bude to určitě ještě tento rok, nicméně datum a název alba ti neprozradím. Ne že bych to tajil, jen to ještě není definitivně uzavřeno.

Jaké hudební změny lze v porovnání s přechozím albem očekávat? Třeba právě s ohledem na zmíněné nové členy v kapele. Na co jste se při komponování nových skladeb zaměřili a soustředili?

Už ani nepočítám počet lidí, kteří se u nás vystřídali. Je to složité. Vlastně se divím, že jsme to ještě nezabalili, protože to neustálé sehrávání se je velmi náročné. Byť se někomu může zdát, že je naše hudba jednoduchá, ne každý se s tím dokáže ztotožnit natolik, aby zafungoval tak, jak to potřebuje kapela jako celek, a ještě abychom si sedli lidsky.

A pokud jde o ty hudební změny?

Hudební změny asi nejdou definovat. Bude to určitě jiné, nicméně Petr má svůj rukopis a je to znát v jeho skladbách, i když v Solar System dělá jinou hudbu než v jiných projektech. Obsah textů nechávám plynout, poslouchám hudbu a přijde nějaká myšlenka a pak k tomu udělám slova, tentokrát nemáme nějaký společný motiv jako u Atlantis. Nicméně nejsme ve finále a nakonec se může vyvrbit něco, o čem momentálně ještě nevím.

Co se týká alba Atlantis, tak můžeme konstatovat, že váš heavy metal je vzdálen zábavovému proudu, ale na druhé straně se ani nesnažíte vaše skladby nějak přehnaně orchestrálně přizdobit. Je vám tato, řekněme, zlatá střední cesta nadále nejbližší? Čím je pro vás lákavá?

Cesty a škatulky neřešíme. Děláme to tak, abychom skladby zahráli živě, aby nás to bavilo a líbilo se nám to. Nehrajeme si na něco, co nejsme, a náš cíl je nahrát a zahrát stejně kvalitně živě. Mně se líbí ta kouzelná cesta, kdy sice máš nějaký základ, ale opravdu finální výsledek zjistíš až po studiu. Má to své nezaměnitelné kouzlo.

S ohledem na změny v sestavě se nabízí ještě jeden dotaz. Změnili jste třeba způsob komponování? Domníváš se, že aktuálně je v kapele jiná atmosféra?

Způsob komponování nám vyhovuje, nemáme čas trávit dny ve zkušebně a dělat na nových věcech. Petr to dělá rád a jsme smířeni s tím, že se mu do hudby nesereme. Samozřejmě vkládáme své připomínky a nápady a naštěstí nemá syndrom mistra světa a společnými silami tvoříme finální podobu skladeb. Se současnou sestavou jsme spokojeni, v zásadě máme tento rok novou rytmiku, to znamení bubeníka a basáka. Jsou to kluci šikovní, vyhraní a v pohodě. Co víc si přát. Atmosféra je v kapele dle mého soudu nejlepší za celou dobu fungování. Alkoholici a dementi si prostě rozumí… (smích)

Když připravujete nové písně, máte nějakou metu, za kterou jdete, nebo nové skladby vznikaly a vznikají nějak postupně? To znamená, že jsou či byly spíše ovlivněny vaším aktuálním rozpoložením?

Jedeme postupně a pozvolna. Tady není kam spěchat. Je to náš koníček, uděláme si to tak, jak chceme. A určitě nad tím nějak závratně nedumáme.

Sledovali jste, jak se za ty čtyři roky, které uplynuly od vydání alba Atlantis, měnila česká heavymetalová scéna? Chcete se jí více přiblížit, nebo je pro vás větším lákadlem jít mimo to, co se na scéně děje, i za cenu, že třeba nebudete tak oceněni u fanoušků?

Uf, to je otázka. (smích) Jdeme svojí cestou bez přehnaných cílů a ambicí, chceme dělat, co nás baví, a když se to bude líbit dál, budeme rádi.

Kapelu tvoří muzikanti, kteří v minulosti hráli i v žánrově odlišných skupinách. Je tedy komponování písní pro Solar System v něčem jiné či specifické? Co tě na komponování nových písní pro Solar System nejvíce baví?

Jiné je to v možnostech, které se v současnosti nabízejí, tím myslím domácí nahrávání. Ta specifičnost u nás je v tom, že s hotovou hudbou přijde Petr, to jsem zažil částečně snad jen s Mrožem, jinak se vše dělalo ve zkušebně. Baví mě ten tvůrčí proces a to, že nikdy nevíš, jaký bude výsledek. Je fajn, když to kapele dobře hraje, když to šlape. Je to prima pocit, když něco tvoříš, ten pocit je velmi magický.

Jak jsme už naznačili, jako muzikanti působíte na hudební scéně už řadu roků… Jak vnímáš současnou situaci na české metalové scéně v porovnání s dobou třeba před deseti, dvaceti lety?

Hele, je to špatný. Ve všech směrech. Lidi nechodí na koncerty, tedy na lokální kapely. Pořadatelé zvou na festivaly pořád stejné kapely. Všem je na blití z těch českých stálic na každém ročníku, pořád dokola. Dělají se pochybné soutěže pro kapely. Stupidní hlasování na Facebooku. Jedeš na soutěž na své náklady, nedostaneš ani základní věci. Jo, říká se, že se zviditelníš. Kdyby přišli lidi, mohla by to být pravda… Chceš si zahrát na větší akci, můžeš, ale zaplať třeba za hodinu hraní 20 tisíc korun. Připomeneš se kamarádovi, který pořádá fesťák, řekne ti, že sorry, ale mně nabízí kapely peníze samy za to, že si zahrají.

A to jistě nejsou jediné negativní věci na české hudební scéně…

Uděláš výměnný koncert, kapela ti to pak nevrátí. Nebo uděláš akci a někdo kousek od tebe udělá konkurenční akci se vstupem zdarma. Větší česká kapela hledá předskokana na turné, pak zjistíš, že si můžeš zahrát, ale chtějí 10 000 korun za koncert za to, že před nimi hraješ a ještě jedeš a spíš na vlastní náklady. Nebo přijde nabídka na účasti na výběru CD, takže bys měl zaplatit studio a pak přispět na vydání CD. Je to hnus. Ale to by bylo ještě na spoustu dalších vět… Na druhou stranu jsou i pozitivní akce, kde vše funguje, jak má, a lidi jsou fajn. Pokud tedy mám srovnávat, tohle, co se děje v současnosti, tady nebylo, a nedá se než to brát tak, jak to je.

Máš pocit, že stále platí známé hudební heslo: sex, drogy, rock´n´roll?

V Americe asi jo. (smích) A ve filmech…

V čem vidíte smysl snažení kapely Solar System? Máte nějaký cíl, kam byste Solar System chtěli směřovat?

Chceme se bavit, chceme bavit fanoušky, rádi bychom nahrávali nová CD a dál neřešíme. Co přijde, to přijde.

Co vás v nejbližší době čeká?  

Až natočíme album, určitě uděláme taky klip, a dál se uvidí. Doba je, jaká je, a snad se podaří natočit ještě další alba. Život letí jako blázen, bohužel.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.