Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ceny Jantar opět zbourají hranice mezi uměleckými světy. Na jednom pódiu vystoupí Kahánek, Mirai, Holbová, dětský sbor i balet

Ceny Jantar opět zbourají hranice mezi uměleckými světy. Na jednom pódiu vystoupí Kahánek, Mirai, Holbová, dětský sbor i balet

28.12.2019 21:32 Atd. » Ceny JANTAR

Třetí ročník Moravskoslezských kulturních Cen Jantar, jejichž ambicí je přivést jednou ročně na jedno pódium nejvýraznější umělce zcela odlišných žánrů a ocenit jejich práci, vyvrcholí 15. března 2020 galavečerem v ostravské aule Gong. Nominace za rok 2019 budou vyhlášeny sice až za několik týdnů, pořadatelé ale již nyní odkryli podstatnou část programu, který bude opět postaven na umělcích svázaných s Moravskoslezským krajem.

Zvětšit obrázek

Galavečer budou opět moderovat Lada Bělašková a Lumír Olšovský.
Foto: Jiří Zerzoň

Interpreti, kteří letos na galavečeru vystoupí, patří ke špičce svých žánrů. Na galavečeru za doprovodu orchestru a dětského sboru zahraje například oceňovaná krnovská kapela Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia či ostravská post hardcorová kapela The Truth Is Out There. Chybět nebude ani frýdecko-místecká skupina Mirai, klasickou hudbu bude reprezentovat klavírní virtuos Ivo Kahánek či sopranistka Veronika Rovná Holbová. Představí se také známý muzikálový zpěvák Lukáš Adam, k vidění budou také baletní ukázky.

„Většina hudebních čísel, která na galavečeru zazní, bude připravena exkluzivně pro tuto příležitost. Rozhodli jsme se jednotlivé kapely propojit s dvacetičlenným orchestrem pod vedením dirigenta Jakuba Žídka, takže náš osvědčený spolupracovník Jan Lstibůrek již pracuje na orchestrálních aranžích. Na pódiu nebude chybět ani dětský sbor, tentokrát to bude Přípravný sbor Permoník z Karviné. Jsem zvědav, jak spolupráce dětského sboru s několika kapelami zcela odlišných žánrů dopadne,“ říká zástupce pořadatelů Aleš Honus

V průběhu téměř tříhodinového večera, který bude opět živě přenášet Český rozhlas Ostrava, budou rozdány sošky v celkem šestnácti kategoriích. Nominace na výroční ceny za rok 2019 budou vyhlášeny v lednu a rozhodne o nich opět osm odborných porot v oblasti hudby, divadla, literatury a výtvarného umění. I letos budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos kultuře Moravskoslezského kraje, o laureátech rozhodne odborné kolegium.

Galavečer bude i letos moderovat osvědčená dvojice Lada Bělašková a Lumír Olšovský, režii ceremoniálu bude mít na starost Gabriela Petráková. Pořadatelem cen je společnost ProJantar, generálním partnerem galavečera je Moravskoslezský kraj.

Podrobné informace o Cenách Jantar včetně možnosti nákupu vstupenek na připravovaný ročník jsou k dispozici na webových stránkách www.cenyjantar.cz.

Vstupenky můžete také zakoupit v pobočkách Ostravského informačního servisu a na dalších předprodejních místech společnosti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.