Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR V kategorii Interpretka roku jsou na Cenu Jantar nominovány Beata Hlavenková, Kaczi a Palma

V kategorii Interpretka roku jsou na Cenu Jantar nominovány Beata Hlavenková, Kaczi a Palma

31.1.2020 06:51 Ceny JANTAR » Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace v oblasti populární hudby za rok 2019. V kategorii Interpretka roku byly nominovány klavíristka a zpěvačka Beata Hlavenková, písničkářka Kaczi a také Beata Rakowská, vystupující pod uměleckým pseudonymem Palma. Která z nominovaných umělkyň se stane laureátkou ceny, bude zveřejněno po závěrečném hlasování poroty na galavečeru, který se bude konat 15. března v ostravské aule Gong.

Porota pro populární hudbu rozhodovala ve složení Antonín Kocábek (předseda), Milan Bátor, Zlata Holušová, Martin Hradečný, Lukáš Hradil, Richard Piskala, Kamil Rudolf, Jaroslav Špulák a Igor Vašut.

Porota se rozhodla na Cenu Jantar za rok 2019 nominovat Beatu Hlavenkovou. Klavíristka a skladatelka se na albu Sně úspěšně představila v roli zpěvačky a vydala se sdílnější cestou nadžánrového písničkářství. Její osobitá hudba vyniká jemnou melancholií, panoramatickou šíří a podobá se bohaté éterické mozaice. Dokonalá provázanost hudby a poezie i jedinečná hudební komunikace Hlavenkové a trumpetisty Oskara Töröka jsou ztvárněny sugestivními a dokonale výstižnými prostředky.

Na Cenu Jantar je nominována také Kaczi za originální písně, vlastní styl a přístup. Ve své autorské tvorbě, kterou v loňském roce reprezentovalo EP Polonahá, Kaczi zdařile vystihuje pocity osamění, milostných zklamání i permanentní touhu se těchto pocitů zbavit. Její vokální projev poutá různými odstíny, které dokáží vystihnout romantizující nálady i hlubší reflexe. Kaczi se úspěšně daří implantovat všeobecně srozumitelná témata do osobitého nástrojového i výrazového rukopisu.

Palma je nominována za sólový debut Starý duch, který přináší autentické osobní výpovědi v zrcadlově čisté syntenzátorové podobě. Palma zaujala svým barevně pozoruhodným hlasem, určitou syrovostí projevu a introspektivními sondami do vlastního života a bytí. Její texty bez přetvářky vyjadřují pochybnosti a obavy o svou vlastní svobodu a osud nového života. Obsahují i jasné morální kodexy, které mají univerzální platnost.

*

Která z uvedených tří umělkyň získá Cenu Jantar, bude jasné 15. března 2020, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování poroty.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány už potřetí celkem v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech kategoriích budou oznámeny do poloviny února. Kromě výročních cen budou uděleny také dvě ceny za celoživotní přínos v oblasti kultury Moravskoslezského kraje.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 15. března galakoncert v aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i významní zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například klavírní virtuos Ivo Kahánek, sopranistka Veronika Rovná Holbová, kapely Mirai, The Truth Is Out There a Bratři Orffové, zpěvačka Vladivojna La Chia, muzikálový zpěvák Lukáš Adam, Přípravný sbor Permoník a orchestr souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.