Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Sbírka na hudební Rádio Ostravan slaví úspěch. Cílová částka se vybrala s dvoutýdenním náskokem

Sbírka na hudební Rádio Ostravan slaví úspěch. Cílová částka se vybrala s dvoutýdenním náskokem

28.6.2020 08:28 Atd.

Nápad rozšířit obsah internetového deníku Ostravan.cz o vlastní hudební rádio, které bude hrát pouze hudbu interpretů z Moravskoslezského kraje, natolik oslovil veřejnost, že za pět týdnů od zahájení sbírky poslalo svůj příspěvek přes portál HitHit 123 lidí. Dvanáct dní před ukončením sbírky se tak podařilo cílovou částku ve výši 100 tisíc korun vybrat. Je tedy rozhodnuto – rádio opravdu vznikne! Sbírka ale ještě pokračuje a my věříme, že podpora ještě mírně vzroste. Pokud se podaří vybrat aspoň 20 tisíc nad cílovou částku, umožní nám to nechat vyrobit vlastní mobilní aplikaci, aby poslech rádia byl pro všechny co nejpohodlnější.

Zvětšit obrázek

V neděli ráno cílová částka přesáhla 106 tisíc korun.

Když jsme se rozhodovali, jakým způsobem budeme nezbytnou částku na vybavení studia, nákup techniky a potřebného software, stejně jako na výrobu webových stránek rádia a další nezbytné náklady financovat, jako nejvhodnější se nám nabízela možnost finanční sbírky přes crowfundingový portál HitHit.com, který už řadu let pomáhá na svět různým kreativním projektům.

Jiná možnost nás vlastně ani nenapadla. Nebyli jsme tak naivní, abychom hledali sponzory na rádio, které zatím nefunguje a které nemá komerční charakter a netouží po vysoké poslechovosti za každou cenu, protože chce dát prostor i okrajovým žánrům. A zadlužovat jsme se nechtěli.

Tím hlavním motivem, proč jsme se rozhodli pro crowfunding, ale byla možnost otestovat si, zda je o nezávislé rádio, které bude vysílat pouze hudbu našeho regionu, vůbec zájem. Jsem rád, že jsme se nemýlili. Od počátku jsme pevně věřili, že se potřebnou částku vybrat podaří, protože lidí, kteří si stěžují na zoufalou hudební dramaturgii většiny českých rádií, není málo.

Na tomto místě bych chtěl proto vyjádřit co nejupřímnější poděkování všem 123 dárcům, kteří projekt doposud podpořili, ať už větší, nebo jen symbolickou částkou dle svých možností. Mezi dárci je velké procento amatérských i profesionálních hudebníků. Řada muzikantů a kapel projekt podpořila i poskytnutím odměn či nahráním videa, ve kterém své fanoušky žádají o pomoc. Jakékoliv takové podpory si nesmírně vážíme a je pro nás velkou vzpruhou a signálem, že naše úsilí má smysl. Největším překvapením pro nás je, že se nám podařilo takto naslepo prodat i jednu reklamu.

V tuto chvíli máme tedy dostatek prostředků na to, abychom mohli rádio spustit, a začínáme pracovat na playlistech, abychom mohli naplnit rodící se týdenní vysílací schéma hudbou, na kterou můžou být všichni obyvatelé Moravskoslezského kraje hrdí.

Sbírka ještě 12 dní pokračuje a naskýtá se nám možnost vybrat na náš projekt ještě něco navíc. Pokud se tak stane a vybereme alespoň 120 procent cílové částky, umožní nám to zaplatit výrobu vlastní mobilní aplikace tak, aby si naši fanoušci mohli například z mobilních telefonů rádio pustit za pomocí jediného tlačítka a poslech rádia tak byl ještě jednodušší. Moc nám k této částce už nechybí.

Ještě jednou na tomto  místě děkuji za podporu všem dosavadním i budoucím podporovatelům. Celý náš tým se nyní bude snažit o to, aby playlisty rádia byly co nejkvalitnější a aby naše vysílání dělalo radost nejenom muzikantům, jejichž tvorbu budeme hrát, ale i vám všem, kteří si nás od září letošního roku naladíte.

Myslím, že budete překvapeni kolik skvělé hudby v našem regionu v posledních desetiletích vzniklo a stále vzniká. Bude nám velkou ctí, když se budeme moci stát zprostředkovateli mezi umělci a publikem a když naše rádio bude mostem, přes který se tato hudba bez ohledu na žánry dostane tam, kde je její místo. Tedy do srdcí lidí, kteří o její poslech stojí.

Podpořit náš projekt můžete zde: www.radioostravan.cz

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.