Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo MAČ 2020 skončil. Na MAČ 2021 přijede do Ostravy jednatřicet spisovatelů z Islandu, prozradili organizátoři

MAČ 2020 skončil. Na MAČ 2021 přijede do Ostravy jednatřicet spisovatelů z Islandu, prozradili organizátoři

4.8.2020 00:08 Obraz & Slovo

Měsíc autorského čtení 2020 (MAČ) v ostravském Divadle 12 hostil jednatřicet nejlepších maďarských spisovatelů. „Příští rok přijede do Ostravy stejný počet básníků a prozaiků z Islandu,“ prozradil v pondělí deníku Ostravan.cz ředitel festivalu Pavel Řehořík. „Letos se nám Ostravu podařilo zcela zavirovat literaturou a příští rok v tom budeme pokračovat. Islandská detektivka je pojmem, určitě ale představíme také islandskou poezii či publicistiku,“ dodal programový ředitel Petr Minařík.

Zvětšit obrázek

Básníci Petr Ligocký a Petr Stach v roli diváků na MAČ.
Foto: Tereza Doležalová

Mezinárodní literární festival MAČ skončil o víkendu česko-polským večerem s názvem Na křídlech těšínské orlice a vystoupením vynikajícího maďarského prozaika Zoltána Gábora. V pondělí pak ředitel festivalu Pavel Řehořík prozradil kulturnímu deníku Ostravan.cz čestné hosty příštího ročníku: „Za rok přijedou autoři z Islandu. Island má zhruba tolik obyvatel jako Ostrava, bude to zajímavá konfrontace.“ Podle Řehoříka je dnešní moravskoslezská metropole městem básníků. „A mám dojem, že nikde jinde v republice se už poezie nebere tak vážně jako v Ostravě.“

Také na Islandu má poezie velkou vážnost. „A žije tam nejméně tolik básníků jako v Ostravě, spíš mnohem více,“ říká Řehořík. Island je zemí spisovatelů. Podle britské stanice BBC každý desátý obyvatel ostrova v severních vodách Atlantského oceánu vydá knihu. Básně, prózu, dramata, eseje… A někteří to dotáhnou až na Nobelovu cenu. „Islandský nobelista se jmenuje Halldór Laxness, cenu dostal v roce 1955. A je v zemi pořád tak populární, že se po něm jmenuje i spousta koček a psů, tedy Laxness,“ zjistil programový ředitel MAČ Petr Minařík.

„Ostrava svého literárního nobelistu zatím nemá, ale energie tohoto města je také ostrovní. Tohle město nemá srovnání s jinými velkými sídly v České republice a jednou možná Nobelova cena poputuje zrovna k Odře a Ostravici,“ zapřemítal Minařík na závěr letošního festivalu. „Ostrava“ a „ostrov“. Poměřování významu těchto slov ho už několik let náramně zajímá.

Island obývá asi 360 tisíc lidí, Ostravu jen o šedesát tisíc méně. Jisté je, že Ostrava nemá zdaleka tolik úspěšných autorů detektivek či temně laděných příběhů jako Island. V hlavním městě Moravskoslezského kraje se vlastně zatím žádný globálně úspěšný „severský román“ nezrodil, ostrovní země se však může chlubit celou řadou světově známých spisovatelů.

Organizátoři MAČ jsou zárukou, že na příští ročník opravdu přijedou nejlepší z islandských tvůrců. Tak jako v minulých letech přijela elita španělských, skotských či tureckých autorů. „Určitě budeme usilovat, aby přijel třeba Arnaldur Indriðason, autor celosvětově úspěšné detektivky Myren z roku 2000,“ plánuje Minařík.

Jak už bylo řečeno, Ostrava má asi o šedesát tisíc méně obyvatel než Island. Stačí tedy k Ostravě přidat třeba Třinec a Český Těšín a jsme na stejných číslech. Právě spisovatelé z Těšínska totiž o víkendu ukončili festival MAČ v pořadu Na křídlech těšínské Orlice. Česky píšící autoři z tohoto specifického regionu (Vojtěch Kučera, Jan Delong a Petr Ligocký) se v programu potkali se spisovateli polské menšiny (Jacek Sikora a Renata Putzlacher). A najednou se do Ostravy vrátila multikulturní atmosféra z počátku devadesátých let, kdy byly česko-polské literární konfrontace běžnou součástí literárního života. Například na divokých básnických večerech typu Literární harenda, Literání cirkus, Dva polské domy či Literární panika.

Nemá smysl opakovat, jaké české a maďarské literární autority se letos zúčastnily ostravské části MAČ.  „Chodí nám ale děkovné dopisy od maďarských autorů, po kterých nejde nezčervenat. Píší, že Měsíc autorského čtení je nejlepší festival, na kterém kdy byli. I když to bylo letos jen moravské turné  z Brna do Ostravy, neztratila akce na síle, což je skvělá zpráva. Vyplatil se nám i přesun do Dvanáctky,“ hodnotí Minařík uplynulý maďarský ročník. Festival totiž v Ostravě dlouho nemohl najít scénu, která by s touto literární akci souzněla. Klub Atlantik byl příliš chladný, klub Les zase moc undergroundový, v Divadle 12 je zatím nejlepší festivalová atmosféra. Literatuře je v divadelním prostředí dobře,  i v Brně se MAČ odehrává v divadle, v Huse na provázku.

„A je symbolické, že jsme letos začínali autorským čtením Jana Nováka z jeho aktuálně tolik diskutované biografie o Milanu Kunderovi. A manželé Kunderovi svého času vážně přemýšleli, že se trvale odstěhují z Paříže právě na Island. Významnou část románu Nesmrtelnost dokonce Kundera napsal v Reykjavíku,“ přemítá Petr Minařík. Všechno souvisí se vším. A není hned nutno myslet na tento provařený citát, který je připisován Vladimíru I. Leninovi.

*

MAČ 2021 začíná 1. července 2021 tradiční ostravskou Literární sajtnou v Divadle 12 (součást Divadla Jiřího Myrona). Ve 20.30 hodin.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.